Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka

Anastazja Bezduszna
123rf
W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu i na każdym kroku kuszą nas coraz bardziej wymyślne mięsne specjały, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka, które urzekną nie tylko pasjonatów niecodziennych odkryć kulinarnych, ale przede wszystkim miłośników kuchni wegetariańskiej.

Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami przygotujemy tradycyjny amerykański obiad w zupełnie nowej odsłonie. Wystarczy kilka najprostszych składników oraz kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos.

Warzywne burgery z buraka

Składniki:

  • 150 g buraków
  • 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny i majeranek do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 8 plasterków sera Aldamer ( np. MSM Mońki)
  • 4 bułki do burgerów
  • 2 garście mixu sałat (np. roszponka, rukola itp.)

Sposób przygotowania:

Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.

Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym,

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka - Głos Wielkopolski