Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wejdzie podatek cukrowy. Za słodkie napoje zapłacimy więcej. Jeszcze w styczniu pierwsze konsultacje Ministerstwa Zdrowia z producentami

Agata Pustułka, MD
Za napój słodzony jedną substancją zapłacimy o 70 gr. więcej, zaś dwiema substancjami - 80 gr. Ten zawierający kofeinę, taurynę lub guaranę zdrożeje o 1 zł.
Za napój słodzony jedną substancją zapłacimy o 70 gr. więcej, zaś dwiema substancjami - 80 gr. Ten zawierający kofeinę, taurynę lub guaranę zdrożeje o 1 zł.
„Cukrowy podatek” wprowadzono w ponad 20 krajach na świecie. W Polsce ma służyć walce z otyłością i cukrzycą, ale też przynieść budżetowi Narodowemu Funduszowi Zdrowia 3 mld zł w skali roku. Producenci napojów słodzonych cukrem protestują. W województwie łódzkim na cukrzycę choruje aż 6,4 proc. mieszkańców

Od tego podatku raczej nie będzie odwrotu. Ministerstwo Zdrowia narzuciło szybkie tempo prac. 8 i 9 stycznia odbędą się pierwsze konsultacje z producentami, a sam podatek ma wejść w życie 1 kwietnia 2020 roku i nie jest to prima aprilis. Wyniesie 70 gr - 1 zł od butelki napoju.

Sprawa jest bardzo poważna, a przygotowane przez NFZ dane dotyczące spożycia cukru przez Polaków są naprawdę przerażające. Jak wyliczył Główny Urząd Statystyczny, w ostatnich latach nastąpił zauważalny wzrost spożycia cukru pod różnymi postaciami. Obecnie roczne spożycie cukru w Polsce wynosi 51,1 kg na jednego mieszkańca! Co druga osoba w wieku powyżej 15 lat w Polsce miała problemy z masą ciała. Zjawisko częściej występowało wśród mężczyzn; nadwagę miało bowiem 62 proc. mężczyzn, w przypadku kobiet było to 46 proc. Otyłość występowała w przypadku 15,6 proc. kobiet i 18,1 proc. mężczyzn.

Badania prof. Ewy Małeckiej - Tendery, pediatry-endokrynologa ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, wykazały, że w Polsce aż 15,4 proc. dzieci w wieku 7-9 lat miało nadwagę, a otyłość - 3,6 proc. Niektórzy eksperci twierdzą wręcz, że cukier powinien być wpisany na listę trucizn, bo sprzyja powstaniu śmiertelnie groźnych chorób: cukrzycy typu 2, choroby pęcherzyka żółciowego, insulinooporności, choroby wieńcowej, nadciśnienia, raka piersi u kobiet po menopauzie, raka endometrium czy okrężnicy. Ta lista jest jednak znacznie dłuższa.

Według NFZ osoby, których zgon wiąże się z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych cukrem, żyją aż o 15 lat krócej niż ich rówieśnicy. W Polsce około 1400 zgonów rocznie jest spowodowanych nadmiernym spożyciem tych napojów. W Łódzkiem na cukrzycę choruje aż 6,4 proc. mieszkańców.

NFZ walkę z otyłością rozpoczął od publikacji na swoich stronach specjalnych, bezpłatnych diet, które mają przywrócić nie tylko zdrowy wygląd, ale zdrowie.

„Dziesiątki tysięcy zgonów rocznie powodują choroby, które wiążą się z otyłością, a więc także ze spożyciem cukru. Samo tylko spożycie napojów słodzonych cukrem przedwcześnie odbiera życie około 1400 Polakom rocznie, a każdy z nich traci przeciętnie 15 lat życia - czytamy w raporcie prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia Adama Niedzielskiego. - Statystycznie każdy z nas poznał kogoś, kto z tej właśnie przyczyny stracił bądź straci życie. Jeśli sprawdzą się prognozy wzrostu otyłości, to w 2025 r. na leczenie chorób związanych z otyłością wydamy więcej o 0,3 - 1 mld zł niż w 2017 r.”

Od kwietnia za słodzone napoje zapłacimy więcej, podobnie jak za alkoholowe „małpki”. Konsekwencje spożywania obu produktów są zgubne dla zdrowia. Otyłość to nie tylko dyskomfort, ale przyczyna wielu bardzo poważnych chorób, z cukrzycą na czele.

W Polsce ponad 400 tys. osób co roku zapada na tę chorobę, liczbę chorych liczymy już w milionach. Średnio co 2 godziny dokonuje się dużej amputacji związanej z cukrzycą. Do skutków zdrowotnych dołączają koszty finansowe. Samo leczenie cukrzycy to 1,7 mld zł, tylko ze środków NFZ.

Województwo łódzkie należy do tych, w których chorych na cukrzycę jest najwięcej. Według danych z 2018 r. chorzy na cukrzycę stanowią aż 6,4 proc. populacji województwa łódzkiego.

Za napój słodzony jedną substancją zapłacimy o 70 gr. więcej, zaś dwiema substancjami - 80 gr. Ten zawierający kofeinę, taurynę lub guaranę zdrożeje o 1 zł.

Podatek cukrowy wprowadzono m.in. w Stanach Zjednoczonych, Australii, w Niemczech, na Węgrzech i w krajach skandynawskich. - W ministerialnej propozycji nie chodzi o zdrowie Polaków, a o objęcie podatkiem maksymalnie szerokiej liczby produktów spożywczych, bez możliwości przeprowadzenia jakichkolwiek reform, w tym działań obniżających kaloryczność produktów - komentuje Polska Federacja Producentów Żywności.

Według sondażu IPSOS z października 2019 r., 72,9 proc. Polaków jest przeciwko podatkowi cukrowemu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wejdzie podatek cukrowy. Za słodkie napoje zapłacimy więcej. Jeszcze w styczniu pierwsze konsultacje Ministerstwa Zdrowia z producentami - Dziennik Łódzki