W koszalińskich kościołach co kilkanaście, kilkadziesiąt minut odbywają się krótkie modlitwy, podczas których księża święcą pokarmy, które w wiklinowych koszyczkach przynoszą wierni. Znajdują się w nich tradycyjnie jajka, chleb, masło, kiełbasa i inne podstawowe produkty, które w niedzielę podczas rodzinnego śniadania znajdą się na wielkanocnym stole.
W parafii pw. Ducha Świętego w Koszalinie święcenie pokarmów odbywa się przed kościołem.
Święconka jest nieodłącznym atrybutem świąt wielkanocnych, obchodzonych na pamiątkę zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się poświęconym jajkiem, podobny w swej formie i symbolice do bożonarodzeniowego łamania się opłatkiem.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?