Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wieża i podziemia połczyńskiego browaru będą atrakcją turystyczną? [ZDJĘCIA]

Rajmund Wełnic
Rajmund Wełnic
Browar w Połczynie na archiwalnych zdjęciach
Browar w Połczynie na archiwalnych zdjęciach archiwum Browar Połczyn
Władze Połczyna-Zdroju prowadzą rozmowy z właścicielami lokalnego browaru nie tylko w sprawach gospodarczych, organizacji festiwalu Połczyn Fest, ale i tworzenia nowych atrakcji turystycznych.

Burmistrz Połczyna-Zdroju Sebastian Witek rozmawiał z Jaromirem Kaczanowskim, dyrektorem handlowym Browaru Połczyn. Tematem spotkania były głównie dalsza współpraca browaru z miastem (m.in. w organizacji festiwalu Połczyn Fest), perspektywy działalności jednego z najważniejszych pracodawców, ale także możliwości wykorzystania turystycznego samego browaru.

- Poruszono sprawę możliwości udostępnienia niektórych części zakładu na cele turystyczne – informuje Jacek Brzozowski, sekretarz miasta. - W podziemiach do tej pory istnieją olbrzymie przestrzenie, które mogłyby potencjalnie posłużyć do uruchomienia działalności spa, zaś nad miastem wznosi się zabytkowa wieża, która po adaptacji mogłaby służyć jako doskonały punkt widokowy. Adaptacje tych miejsc wymagają oczywiście dużych nakładów inwestycyjnych, jednak władze browaru są otwarte na tego rodzaju przyszłościowe inicjatywy.

- Połczyński browar to duży pracodawca i ważny podatnik i w interesie gminy leży wsparcie tego podmiotu – mówi Sebastian Witek. – Browar to jednocześnie unikalny zasób miasta i całej Szwajcarii Połczyńskiej, mało która gmina ma na swoim terenie taki potencjał. Postaramy się go spożytkować dla dobra mieszkańców.

Jakiś czas temu mieliśmy okazję zwiedzić połczyński browar. Ze względów sanitarnych związanych z produkcją żywności zapewne nie wszędzie i nie na masową skalę można zorganizować zwiedzanie zabytkowego obiektu. Ale podziemia (istne lochy, mają dwa poziomy) czy wieża górująca nad miastem nie są obecnie wykorzystywane do warzenia piwa. W podziemiach do dziś jednak znajdują się kadzie, w których dokonywała się fermentacja. Wymagało to specyficznego mikroklimatu, temperatury i wilgotności, które panują tam i dzisiaj. - To na razie różne pomysły na turystyczne wykorzystanie części browaru – mówi Jacek Brzozowski. - Wspólnie rozejrzymy się za możliwością pozyskania funduszy na renowację zabytków, o co powinno być łatwiej, gdy obiekt byłby potem wykorzystany turystycznie.

Sylwetka browaru od 200 lat na trwałe wpisana jest w panoramę uzdrowiska Połczyn-Zdrój. Browar posiada własne głębinowe ujęcia artezyjskiej wody zdrojowej i produkuje z naturalnych, starannie wyselekcjonowanych składników.

od 7 lat
Wideo

echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera