Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilia 2019: Przepis na barszcz czerwony z uszkami a la Karol Okrasa [30.12.2019]

Fitz
Przepis na barszcz z uszkami 2019.
Przepis na barszcz z uszkami 2019. archiwum
Przepis na barszcz czerwony (Wigilia 2019). Kulminacją wieczoru wigilijnego jest niezwykła kolacja, według tradycji 12-daniowa. Wśród potraw obowiązkowo czerwony barszcz. Zobacz, jak go przyrządzić od początku naturalnie – według rad asa polskiej kuchni.

Zapomnij o czerwonym proszku, „barszczu” z kartonu czy o uszkach z torebki. To szczególny dzień, więc zrób wszystko tradycyjnie. Domowy zakwas i własnoręcznie lepione uszka z farszem z kapusty i grzybów to klasyka, którą poleca sam Karol.

Przepis na barszcz czerwony z uszkami Zakwas

Potrzebne:

1 kg buraków, 2 łyżeczki soli, 2 ząbki czosnku, piętka razowego chleba na zakwasie, 2 jabłka, 6 ziaren ziela angielskiego, garść ziaren kolendry, 3 l przegotowanej wody – 3 l, 10 ziaren czarnego pieprzu.

  • Jabłka w skórce, półplastry obranych buraków i plasterki czosnku włóż do słoja. Dodaj ziele angielskie, sól, pieprz i lekko roztarte w moździerzu ziarna kolendry.
  • Dołóż piętkę chleba, którą po 3 dniach wyjmiesz. Całość zalej wodą tak, by wszystko przykryła.
  • Nakryj słój ściereczką i obwiąż sznurkiem; odstaw w ciemne miejsce na 5-7 dni w temperaturze pokojowej.
  • Przelej zakwas do osobnego naczynia i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Przepis na barszcz czerwony z uszkami

Potrzebne:

0,5 kg buraków, 1,5 l zakwasu na barszcz czerwony, 2 łyżki suszonego majeranku, 2 łyżki octu spirytusowwgo, łyżka cukru, pieprz czarny mielony, sól.

Zawczasu umyj buraki, zawiń w folię, ułóż na blasze i piecz godzinę do miękkości w piekarniku o temperaturze 180 stopni; lekko przestudzone obierz i pokrój w kostkę.

  • Zakwas przelej przez sitko do garnka. Dopraw majerankiem, pieprzem, solą i cukrem. Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.
  • Dodaj pieczone buraki.
  • Podgrzewaj barszcz (nie zagotowuj!), a pod koniec dodaj ocet

Barszcz podaj z porcją uszek.

Przepis na barszcz czerwony z uszkami: Uszka

Potrzebne do ciasta:

300 g mąki pszennej, 100 ml mleka, 100 ml wody, łyżka masła, mąka do oprószenia blatu.

  • Wodę połącz w rondelku z mlekiem i masłem; podgrzewaj do 60 stopni mieszając.
  • Gdy masło się rozpuści, przelej płyn do miski z mąką, dokładnie mieszaj i na blacie oprószonym mąką wyrabiaj ciasto na gładką, jednolitą masę.
  • Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 min.

Potrzebne do farszu:

300 g ugotowanej kapusty kiszonej, 40 g ugotowanych suszonych grzybów, cebula, olej słonecznikowy (do smażenia), pieprz, sól.

  • Zawczasu suszone grzyby dokładnie przepłucz, zalej letnią wodą i mocz przez godzinę.
  • Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmaż na rozgrzanym oleju.
  • Gdy się zeszkli, dodaj ugotowaną, odciśniętą, drobno posiekaną kiszoną kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby.
  • Mieszaj i smaż na małym ogniu.

Grosz w jednym uszku – kto na niego trafi, dopisze mu szczęście w nadchodzącym roku.

Połączenie ciasta z farszem, hartowanie

  • Rozwałkuj ciasto na 2 mm i wykrój równe kwadraty.
  • Na środek każdego nałóż farsz i złóż po przekątnej.
  • Boki zlep, by zamknąć farsz, a rogi trójkąta owiń wokół palca i sklej.
  • Uszka wrzuć do wrzącej, osolonej wody, gotuj 3 min od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Przełóż cedzakiem do zimnej wody na 2 min; zahartowane uszka podaj na talerzach do barszczu w miseczkach.
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera