Wigilia 2019: Przepis na barszcz czerwony z uszkami a la Karol Okrasa [30.12.2019]

Fitz
Przepis na barszcz z uszkami 2019.
Przepis na barszcz z uszkami 2019. archiwum
Przepis na barszcz czerwony (Wigilia 2019). Kulminacją wieczoru wigilijnego jest niezwykła kolacja, według tradycji 12-daniowa. Wśród potraw obowiązkowo czerwony barszcz. Zobacz, jak go przyrządzić od początku naturalnie – według rad asa polskiej kuchni.

Zapomnij o czerwonym proszku, „barszczu” z kartonu czy o uszkach z torebki. To szczególny dzień, więc zrób wszystko tradycyjnie. Domowy zakwas i własnoręcznie lepione uszka z farszem z kapusty i grzybów to klasyka, którą poleca sam Karol.

Przepis na barszcz czerwony z uszkami Zakwas

Potrzebne:

1 kg buraków, 2 łyżeczki soli, 2 ząbki czosnku, piętka razowego chleba na zakwasie, 2 jabłka, 6 ziaren ziela angielskiego, garść ziaren kolendry, 3 l przegotowanej wody – 3 l, 10 ziaren czarnego pieprzu.

  • Jabłka w skórce, półplastry obranych buraków i plasterki czosnku włóż do słoja. Dodaj ziele angielskie, sól, pieprz i lekko roztarte w moździerzu ziarna kolendry.
  • Dołóż piętkę chleba, którą po 3 dniach wyjmiesz. Całość zalej wodą tak, by wszystko przykryła.
  • Nakryj słój ściereczką i obwiąż sznurkiem; odstaw w ciemne miejsce na 5-7 dni w temperaturze pokojowej.
  • Przelej zakwas do osobnego naczynia i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Przepis na barszcz czerwony z uszkami

Potrzebne:

0,5 kg buraków, 1,5 l zakwasu na barszcz czerwony, 2 łyżki suszonego majeranku, 2 łyżki octu spirytusowwgo, łyżka cukru, pieprz czarny mielony, sól.

Zawczasu umyj buraki, zawiń w folię, ułóż na blasze i piecz godzinę do miękkości w piekarniku o temperaturze 180 stopni; lekko przestudzone obierz i pokrój w kostkę.

  • Zakwas przelej przez sitko do garnka. Dopraw majerankiem, pieprzem, solą i cukrem. Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.
  • Dodaj pieczone buraki.
  • Podgrzewaj barszcz (nie zagotowuj!), a pod koniec dodaj ocet

Barszcz podaj z porcją uszek.

Przepis na barszcz czerwony z uszkami: Uszka

Potrzebne do ciasta:

300 g mąki pszennej, 100 ml mleka, 100 ml wody, łyżka masła, mąka do oprószenia blatu.

  • Wodę połącz w rondelku z mlekiem i masłem; podgrzewaj do 60 stopni mieszając.
  • Gdy masło się rozpuści, przelej płyn do miski z mąką, dokładnie mieszaj i na blacie oprószonym mąką wyrabiaj ciasto na gładką, jednolitą masę.
  • Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 min.

Potrzebne do farszu:

300 g ugotowanej kapusty kiszonej, 40 g ugotowanych suszonych grzybów, cebula, olej słonecznikowy (do smażenia), pieprz, sól.

  • Zawczasu suszone grzyby dokładnie przepłucz, zalej letnią wodą i mocz przez godzinę.
  • Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmaż na rozgrzanym oleju.
  • Gdy się zeszkli, dodaj ugotowaną, odciśniętą, drobno posiekaną kiszoną kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby.
  • Mieszaj i smaż na małym ogniu.

Grosz w jednym uszku – kto na niego trafi, dopisze mu szczęście w nadchodzącym roku.

Połączenie ciasta z farszem, hartowanie

  • Rozwałkuj ciasto na 2 mm i wykrój równe kwadraty.
  • Na środek każdego nałóż farsz i złóż po przekątnej.
  • Boki zlep, by zamknąć farsz, a rogi trójkąta owiń wokół palca i sklej.
  • Uszka wrzuć do wrzącej, osolonej wody, gotuj 3 min od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Przełóż cedzakiem do zimnej wody na 2 min; zahartowane uszka podaj na talerzach do barszczu w miseczkach.

Najnowsze informacje dot. koronawirusa

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

A barszcz bez kwaszenia

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3