Zapomnij o czerwonym proszku, „barszczu” z kartonu czy o uszkach z torebki. To szczególny dzień, więc zrób wszystko tradycyjnie. Domowy zakwas i własnoręcznie lepione uszka z farszem z kapusty i grzybów to klasyka, którą poleca sam Karol.
Przepis na barszcz czerwony z uszkami Zakwas
Potrzebne:
1 kg buraków, 2 łyżeczki soli, 2 ząbki czosnku, piętka razowego chleba na zakwasie, 2 jabłka, 6 ziaren ziela angielskiego, garść ziaren kolendry, 3 l przegotowanej wody – 3 l, 10 ziaren czarnego pieprzu.
- Jabłka w skórce, półplastry obranych buraków i plasterki czosnku włóż do słoja. Dodaj ziele angielskie, sól, pieprz i lekko roztarte w moździerzu ziarna kolendry.
- Dołóż piętkę chleba, którą po 3 dniach wyjmiesz. Całość zalej wodą tak, by wszystko przykryła.
- Nakryj słój ściereczką i obwiąż sznurkiem; odstaw w ciemne miejsce na 5-7 dni w temperaturze pokojowej.
- Przelej zakwas do osobnego naczynia i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Przepis na barszcz czerwony z uszkami
Potrzebne:
0,5 kg buraków, 1,5 l zakwasu na barszcz czerwony, 2 łyżki suszonego majeranku, 2 łyżki octu spirytusowwgo, łyżka cukru, pieprz czarny mielony, sól.
Zawczasu umyj buraki, zawiń w folię, ułóż na blasze i piecz godzinę do miękkości w piekarniku o temperaturze 180 stopni; lekko przestudzone obierz i pokrój w kostkę.
- Zakwas przelej przez sitko do garnka. Dopraw majerankiem, pieprzem, solą i cukrem. Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.
- Dodaj pieczone buraki.
- Podgrzewaj barszcz (nie zagotowuj!), a pod koniec dodaj ocet
Barszcz podaj z porcją uszek.
Przepis na barszcz czerwony z uszkami: Uszka
Potrzebne do ciasta:
300 g mąki pszennej, 100 ml mleka, 100 ml wody, łyżka masła, mąka do oprószenia blatu.
- Wodę połącz w rondelku z mlekiem i masłem; podgrzewaj do 60 stopni mieszając.
- Gdy masło się rozpuści, przelej płyn do miski z mąką, dokładnie mieszaj i na blacie oprószonym mąką wyrabiaj ciasto na gładką, jednolitą masę.
- Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 min.
Potrzebne do farszu:
300 g ugotowanej kapusty kiszonej, 40 g ugotowanych suszonych grzybów, cebula, olej słonecznikowy (do smażenia), pieprz, sól.
- Zawczasu suszone grzyby dokładnie przepłucz, zalej letnią wodą i mocz przez godzinę.
- Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmaż na rozgrzanym oleju.
- Gdy się zeszkli, dodaj ugotowaną, odciśniętą, drobno posiekaną kiszoną kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby.
- Mieszaj i smaż na małym ogniu.
Grosz w jednym uszku – kto na niego trafi, dopisze mu szczęście w nadchodzącym roku.
Połączenie ciasta z farszem, hartowanie
- Rozwałkuj ciasto na 2 mm i wykrój równe kwadraty.
- Na środek każdego nałóż farsz i złóż po przekątnej.
- Boki zlep, by zamknąć farsz, a rogi trójkąta owiń wokół palca i sklej.
- Uszka wrzuć do wrzącej, osolonej wody, gotuj 3 min od wypłynięcia na powierzchnię.
- Przełóż cedzakiem do zimnej wody na 2 min; zahartowane uszka podaj na talerzach do barszczu w miseczkach.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?