Czteroosobowa komisja przez prawie dwie godziny degustowała domowe wypieki i tradycyjne wigilijne potrawy. Na koniec ogłosiła werdykt. Pierwsze miejsce za ciasto zajęła Aneta Sobieszek z Dębogardu. Najsmaczniejszą potrawę ugotowała Maria Nowikowska z klubu seniora "Złoty Wiek" z Gościna. W kategorii stroik wygrała Zofia Perlińska z Wartkowa. Najładniejszą szopkę wykonała Zofia Czerniszewska z Robunia
W kulinarnym konkursie wzięła udział m.in. Marzena Polikowska z Gościna, która ma już na koncie pierwsze miejsce za kwas chlebowy i piernik królewski.
- W tym roku również przygotowałam dwie potrawy. - mówi - Przywiozłam kutię i paszteciki z farszem. To są potrawy, które robię tradycyjnie robię w domu na wigilie.
Przepis na paszteciki i kutie Marzeny Polikowskiej
Paszteciki
Potrzebujesz: ciasto kruche ( bez cukru), kapustę kiszoną, suszone grzyby, cebule, przyprawy: majeranek, pieprz sól, inne według uznania
Sposób przyrządzania: Farsz - Kapustę kiszona posiekać i ugotować, ugotować grzyby i posiekać, na patelni zeszklić cebulę. Wymieszać i przyprawić.
Małe foremki wyłożyć ciastem, wypełnić farszem, przykryć plastrem ciasta. Pieć w rozgrzanym piekarniku do ok. 200 stopni przez 15-12 min
Kutia
Potrzebujesz: 20 deko maku, 1 szklanka pszenicy, miks bakalii ( np. figi, rodzynki, migdały orzechy włoskie) miód, aromat migdałowy
Sposób przyrządzania: pszenice moczyć 2-3 godzin i ugotować do miękkości. Mak sparzyć odcedzić i zmielić. Wszystko razem wymieszać z bakaliami i miodem do Samku. Dodać aromat.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?