MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami. Mało wysiłku, wspaniały efekt. Pyszne ciasto na kefirze, które rozpływa się w ustach

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami na deser
Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami na deser 123rf/nolonely/zdjęcie ilustracyjne
Ciasto cytrynowe z borówkami jest wilgotne i rozpływa się w ustach. To idealne ciasto na deser, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinną uroczystość. W dodatku zrobisz je w zaledwie kwadrans. Dodaj do niego borówki, na które właśnie trwa sezon. Będą smakować wybornie.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na bajecznie pyszne ciasto cytrynowe z borówkami. Dodaję do niego kefir, dzięki czemu wychodzi cudownie wilgotne. Wykonanie ciasta cytrynowego zajmuje kwadrans, a potem wystarczy je po prostu upiec. Ważne jest to, by do ciasta użyć niewoskowanych cytryn. Najczęściej będą to cytryny oznaczone naklejką „bio”, które bardzo łatwo kupić w każdym dyskoncie. Chodzi o to, że będziemy ścierać z nich skórkę i dodawać ją do ciasta, a nikt przecież nie ma ochoty na jedzenie wosku. Słodkie borówki, na które właśnie trwa sezon, idealnie przełamują kwaskowaty smak cytryn. Ciasto cudownie rozpływa się w ustach. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy, herbaty i na deser.

Ciasto cytrynowe z borówkami – przepis na wilgotne i szybkie ciasto

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Porcja: średnia keksówka

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g borówek,

  • 2 niewoskowane cytryny (najlepiej bio),

  • 100 g mąki pszennej,

  • kostka masła w temperaturze pokojowej,

  • pół szklanki kefiru,

  • 3 jajka,

  • pół szklanki cukru,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.

  2. Z cytryn starłam skórkę, a następnie wycisnęłam z nich sok.

  3. W misce umieściłam masło, cukier, skórkę z cytryn, łyżkę soku z cytryny i miksowałam 3 minuty.

  4. Dodałam jajka, kefir i dalej miksując, wsypałam stopniowo mąkę.

  5. Na koniec dodałam cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.

  6. Do ciasta dodałam umyte borówki i wymieszałam łyżką.

  7. Przelałam ciasto do keksówki i piekłam 40 minut.

  8. Sprawdzałam patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.

  9. Po upieczeniu i ostygnięciu, posypałam ciasto cukrem pudrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami. Mało wysiłku, wspaniały efekt. Pyszne ciasto na kefirze, które rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński