Obecność witamin w organizmach i ich wysoce znaczącą rolę w przemianie materii odkryto stosunkowo niedawno, bo dopiero na początku XX wieku. Twórcą terminu witamina był polski uczony Kazimierz Funk. Witaminy są związkami organicznymi o różnorodnej budowie chemicznej. To one decydują o rozwoju, stanie zdrowia i wydolności naszego organizmu. Biorą udział w procesach metabolicznych i je regulują.
Witaminy występują w postaci aktywnej oraz jako prowitaminy, które dopiero w organizmie są przekształcane w formy aktywne. Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B i witamina C) i rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K). Te pierwsze nie są magazynowane w wystarczającym stopniu w organizmie i dlatego muszą być mu codziennie dostarczane. Cennym źródłem witamin są świeże owoce i warzywa, a także soki i nektary.
Długotrwałe i znaczne niedobory witamin mogą powodować zmiany w komórkach, tkankach, a także zwiększać ryzyko zachorowań. Niedostateczne spożycie witamin jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci i młodzieży, osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących piersią, rekonwalescentów, chorych czy osób biorących leki. Aby w naszym menu znalazły się wszystkie potrzebne nam witaminy, warto ją uzupełnić o korzystne dla zdrowia soki i nektary. Musimy także pamiętać, że trudno jest oddzielić oddziaływanie jednej witaminy od pozostałych - dlatego w naszej diecie nie może zabraknąć żadnej z nich.
Nasza dieta powinna być urozmaicona. Warto uzupełniać ją o soki i nektary, owoce, warzywa, produkty zbożowe i przetwory mleczne. O komplet witamin trzeba szczególnie dbać w okresach wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, ale również wtedy, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje, a więc jesienią, zimą i wczesną wiosną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?