Grzyby są nie tylko smacznym składnikiem potraw – wiele z nich, w tym te kulinarnie, to wciąż niedocenione źródło leczniczych związków, które chronią organizm przed chorobami rozwijającymi się na tle zapalnym, a także wspomagają ich leczenie.
W medycynie Azji stosuje się ponad 100 odmian grzybów leczniczych, głównie w chorobach płuc i raku. W Japonii i Chinach są uznawane za skuteczny lek przeciwnowotworowy i stosowane z powodzeniem od ponad 30 lat, zwłaszcza wspomagająco przy chemioterapii i naświetlaniach. Pozyskiwane z nich ekstrakty i substancje czynne nie tylko zmniejszają szkodliwe efekty tych zabiegów, ale też zapobiegają nawrotom choroby i wydłużają życie pacjentów.
Grzyby – zarówno te leśne, jak i hodowlane, znane są z właściwości immunomodulujących, ochronnych w stosunku do wątroby, przeciwbólowych, przeciwcukrzycowych, przeciwmiażdżycowych, zwalczających wirusy, bakterie, a nierzadko też grzyby chorobotwórcze.
Gatunki lecznicze mogą być stosowane w ramach trapii wspomagającej razem z antybiotykami i szczepionkami, a przy tym są całkowicie bezpieczne nawet dla kobiet w ciąży (z wyjątkiem uszaka bzowego i pokrewnych mu gatunków).
Sprawdź, na jakie problemy zdrowotne pomagają grzyby należące do 15 najcenniejszych gatunków!
Zobacz także:
ZOBACZ: Za co można dostać mandat podczas zbierania grzybów?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?