Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Włoska kuchnia najzdrowszą na świecie

fot. sxc.hu
fot. sxc.hu
Tajemnica tego zdrowia tkwi m.in. w dużych ilościach warzyw "z wody", oliwie z oliwek i makaronie al dente, czyli gotowanym na półtwardo.

Wyrabiane we Włoszech makarony Neapoli, mieszanka włoskich mąk do wyrobu pizzy, parmeńska szynka wędzona i przechowywana w specjalnych szałasach, która nawet po roku nie traci świeżości, smaku ani aromatu.

Włoskie pepperoni i włoskie - ponadmetrowej długości! - salami (Włosi za to cenią sobie polskie grzyby, kurki i borowiki). Świeża papryka i świeże pieczarki. Prócz nich oczywiście bazylia, mięta i oregano, wyhodowane pod śródziemnomorskim słońcem. Białe i czerwone wino oraz koniak w rolach podręcznych przypraw, nieomal jak sól czy pieprz. Zupełny brak koncentratu pomidorowego. Zamiast niego są tu włoskie pomidory pellati.

Podobno cała tajemnica smaku włoskich dań tkwi w przyprawach. Ich zapachu nikt tam nie tłumi, bo świadczą one o charakterze domu. Włoska restauracja ma w założeniu przypominać właśnie dom - taki, w którym się świętuje, i taki, do którego wpada się w ciągu dnia zjeść coś pysznego. Każdy powód jest dobry, by urządzić święto.
Dania z gatunku postnych (lub po prostu - lekkostrawne) zajmują poczesne miejsca we włoskich jadłospisach. Gorące przekąski na bazie szpinaku, bukiety warzyw "z wody", wariacje na temat szparagów i brokułów, no i nieodzowna w śródziemnomorskiej kuchni zupa cebulowa.

Albo Zampetto Siciliano czyli marynowana w ziołach, warzywach i czerwonym winie golonka. Włosi podają ją tylko z warzywami, w których się moczyła przed upieczeniem. Wśród innych dań mięsnych króluje schab z kurkami w sosie pomidorowo-śmietanowym, z dodatkiem sera mozarella lub gorgonzola.

Deser wcale nie musi być kolejną bombą kaloryczną. Możemy sobie wybrać np. gelato spinaci, czyli seledynowe lody szpinakowe z żurawiną, lub lody w melonie zapiekane z bezą. Oczywiście, jak w każdej prawdziwej włoskiej restauracji nie mogło tu zabraknąć tiramisu. Bazą prawdziwego tiramisu jest oryginalny biały ser mascarpone, do tego biszkopt, nasączony odrobiną alkoholu, dla aromatu posypany kawą. Jeśli natomiast preferujemy bardziej przaśne łakocie, warto skosztować z pysznego, puszystego tarta di carota, czyli ciasta z marchwi.

Czytaj e-wydanie »

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!