Wycofane produkty spożywcze: październik 2021 zdominowały suplementy diety. Nie zabrakło czekolady, jaj, chałwy i pasty z łososia.
Wśród październikowych przyczyn wycofania produktów spożywczych tlenek etylenu znów wyprzedził salmonellę. Wpisuje się to w statystykę ostrzeżeń publicznych Głównego Inspektora Sanitarnego od początku roku. Oto najczęstsze powody wycofania z produktów od 1 stycznia do 31 października 2021:
- tlenek etylenu – 24 przypadki,
- salmonella – 15,
- migracja amin z przedmiotów kuchennych na żywność – 7,
- alergen – 5,
- bakteria listeria monocytogenes – 4,
- złe oznakowanie lub brak oraz 2-chloroetanol – po 3,
- kawałki szkła, deoksyniwalenol i ekstrakt konopi – po 2,
- migracja ołowiu, pozostałości pestycydów, zły smak, kwas erukowy, glikol propylenowy, syldenafil, możliwość poparzenia – po 1 przypadku.
Dla własnego bezpieczeństwa przejrzyj 20 ostatnich przypadków wycofania produktów z rynku.
Wideo
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?