Tradycyjnie scenerią mistrzostw z zbieraniu grzybów były lasy otaczające jezioro w Korzybiu, nad którym zlokalizowany start, meta, punkt sędziowski, a także szereg wydarzeń towarzyszących.
Wszyscy chętni do rywalizacji w Korzybiu musieli zjawić się o godz. 8, bo wtedy ruszyły zapisy do zawodów. O 9:30 grzybiarze wyruszyli do lasu, a na mecie musieli się zjawić nie później niż o godz. 12.
Grzybiarskie mistrzostwa to nie tylko rywalizacja grzybiarzy. Nad jeziorem w Korzybiu przygotowano szereg atrakcji. Były stoiska ze smakołykami przygotowanymi m.in. przez Koło Gospodyń Wiejskich w Korzybiu, czy Koło Gospodyń Wiejskich w Barwinie. Dodatkowo, można było odwiedzić stoiska Rady Rodziców przy Szkole Podstawowej w Kępicach, a także Stowarzyszenia Wspomagającego Niepełnosprawnych "Skrzydła Anioła”.
Jak zwykle zainteresowaniem cieszyła się wystawa grzybów przygotowana przez Polskie Towarzystwo Mykologiczne, gdzie można było z bliska obejrzeć wiele gatunków grzybów i poszerzyć swoją wiedzę w zakresie ich rozpoznawania. Podczas imprezy nie zabrakło również stanowiska Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologiczna w Słupsku.
Z zainteresowaniem spotkał się również pokaz kulinarny przygotowany przez profesjonalnych kucharzy. W tym roku przed grzybiarzami zaprezentowała się Edźka Niewiadomska, uczestniczka 8. edycji "Hell's Kitchen".
Uczestników imprezy poczęstowano, a jakże, zupą grzybową.

W jakim kierunku powinna się zmieniać UE?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?