1 Schab z oliwkami i kalafiorem
według przepisu
Aliny Hawryluk z Barwic
Składniki:
kg schabu bez kości,
słoik zielonych oliwek z papryką
4 łyżki margaryny
cebula
kalafior
ząbek czosnku
10 dkg mąki
1/3 szklanki mleka
2 białka,
4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oleju, smalec do smażenia, natka pietruszki, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Oliwki i cebulę drobno pokroić. Na łyżce margaryny zeszklić cebulę, dodać czosnek i jeszcze jedną łyżkę margaryny. Dwie łyżki mąki, oliwki, sól, pieprz. Wymieszać.
Mięso naciąć wzdłuż. Napełnić farszem. Natrzeć sola, pieprzem i natką. Zasznurować. Ułożyć w wysmarowanej brytfannie, polać 2 łyżkami roztopionej margaryny. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni podlewając wodą.
Kalafior podzielić na różyczki i obgotować. Mleko, olej, 10 dkg mąki, sól i pianê z białek wymieszać. Mocno rozgrzać smalec. Różyczki kalafiora maczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu na złoto.
Upieczone mięso odsznurować. Pokroić w plastry. Zaprawiæ śmietanę i doprawić do smaku sos spod pieczenia.
2 Karkówka po chińsku
według przepisu Grażyny Gajek z Kołobrzegu
Składniki:
kg karkówki,
2-3 marchewki,
słoik kiełków sojowych,
słoik pędów z bambusa,
puszka ananasów,
1-2 łyżki ketchupu,
papryka żółta i czerwona,
sos sojowy,
vegeta,
kieliszek octu,
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Karkówkę i marchewkę pokroić w paseczki. Smażyć oddzielnie. Wymieszać z sosem sojowym i vegetą. Dodać pokrojone w kostkę ananasy, paprykę pokrojoną w paseczki oraz resztę składników włącznie z sosem ananasowym. Smażyć jeszcze kilka chwil. Podawać na ciepło z ryżem lub na zimno z bagietką.
3 Zapiekanka ziemniaczana z pulpecikami
według przepisu
Bronisławy Skwierawskiej z Koszalina
Składniki:
2 kg ziemniaków,
0,5 kg mięsa mielonego,
1 jajko,
1 łyżka tartej bułki,
15-20 dkg żółtego sera,
łyżka masła,
przyprawy (sól, pieprz, zrumieniona cebula do pulpecików),
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Z mięsa, jajka, bułki i przypraw wyrabiamy masę na pulpeciki. Lepimy małe kulki i obsmażamy na oleju. Z ugotowanych ziemniaków robimy piure, dzielimy na dwie części. W dobrze wysmarowanej tłuszczem brytfannie układamy połowę ubitych ziemniaków. Na nich układamy ciasno pulpeciki. Do pozostałych ziemniaków dodajemy masło i część żółtego sera. Mieszamy i wykładamy na pulpeciki. Na wierzchu kładziemy wiórki masła i resztę startego sera. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni 20 - 30 minut. Serwujemy z surówką, najlepiej z buraczkami.
4 Pieczeń z grzybami
Według przepisu
Jolanta Meisnerowska
z Drawska Pomorskiego
Składniki:
d 1,5 kg karkówki
d 1 kg mrożonych prawdziwków
d 1/2 kostki masła
d 2 opakowania sosu grzybowego w proszku Knorr
d 1 łyżka śmietany
d sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Karkówkę peklujemy i pieczemy w piekarniku przez 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Rozmrażamy grzyby. Małe prawdziwki w całości wrzucamy na patelnię i dusimy na maśle, na małym ogniu przez godzinę. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu grzybów. Pod koniec dodajemy dwa rozrobione sosy grzybowe z paczki, łyżkę śmietany, sól i pieprz do smaku.
Gorącą karkówkę kroimy w plastry, wykładamy na półmisek i polewamy sosem z grzybami.
5 Prosta pieczeń cielęca
Według przepisu
Czesławy Sorys z Męcidołu
Składniki:
d 1,5 kilograma cielęciny bez kości
d pół szklanki wody
d łyżka masła
d sól i pieprz
Sposób przygotowania:
To przepis szczególnie dla tych, którzy chwalą sobie proste dania i… powinni unikać dań tłustych i pikantnie przyprawionych.
Mięso opłukać, obrać z błon i natrzeć solą wymieszaną z pieprzem. Mięso zwinąć ciasno i związać cienkim sznurkiem. Ułożyć w prodiżu, polać wodą, na wierzch położyć masło. Piec około 60 minut
aż nabierze złocistego koloru i bez problemów będzie można wbić widelec. Można jeść na gorąco, ale znakomicie smakuje na zimno z ćwikłą.
6 Boczek rolowany
według przepisu
Jadwigi Miśkiewicz
z Kalisza Pomorskiego
Składniki:
chudy boczek bez kości (około 1,5 kg),
3 ząbki czosnku,
łyżeczka tymianku,
łyżeczka majeranku,
pieprz,
sól, 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i natrzeć mięso. Odstawić na kilka godzin w zimne miejsce. Połączyć przyprawy. Natrzeć nimi mięso. Zrolować, zasznurować. Brytfankę nasmarować olejem, ułożyć w niej roladę, polać olejem. Piec w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny. Podlewać sosem. Podawać z ćwikłą.
7 Żeberka w miodowym sosie
według przepisu
Anny Iwanisik
z Koszalina
Składniki:
chude żeberka (około kg),
2 łyżki miodu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki ostrego ketchupu,
20 dkg suszonych śliwek,
20 dkg suszonych moreli,
sól,
pieprz,
łyżka masła,
łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Żeberka posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka. Do sosu ze smażenia dodać miód, koncentrat, ketchup, szklankę wody i zagotować. Zalać żeberka. Dusić 45 minut. Po 25 minutach dodać owoce. Sos zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Podawać gorącymi ziemniakami albo kaszą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?