Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zabrakło świątecznych potraw? Podajemy przepisy na mięsiwa

Fot. Stock
Dla niespodziewanych gości możemy upiec mięso!
Dla niespodziewanych gości możemy upiec mięso! Fot. Stock
Niespodziewani świąteczni goście? Podajemy przepisy na mięsiwa!

1 Schab z oliwkami i kalafiorem
według przepisu
Aliny Hawryluk z Barwic

Składniki:
kg schabu bez kości,
słoik zielonych oliwek z papryką
4 łyżki margaryny
cebula
kalafior
ząbek czosnku
10 dkg mąki
1/3 szklanki mleka
2 białka,
4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oleju, smalec do smażenia, natka pietruszki, pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Oliwki i cebulę drobno pokroić. Na łyżce margaryny zeszklić cebulę, dodać czosnek i jeszcze jedną łyżkę margaryny. Dwie łyżki mąki, oliwki, sól, pieprz. Wymieszać.
Mięso naciąć wzdłuż. Napełnić farszem. Natrzeć sola, pieprzem i natką. Zasznurować. Ułożyć w wysmarowanej brytfannie, polać 2 łyżkami roztopionej margaryny. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni podlewając wodą.
Kalafior podzielić na różyczki i obgotować. Mleko, olej, 10 dkg mąki, sól i pianê z białek wymieszać. Mocno rozgrzać smalec. Różyczki kalafiora maczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu na złoto.
Upieczone mięso odsznurować. Pokroić w plastry. Zaprawiæ śmietanę i doprawić do smaku sos spod pieczenia.

2 Karkówka po chińsku
według przepisu Grażyny Gajek z Kołobrzegu

Składniki:
kg karkówki,
2-3 marchewki,
słoik kiełków sojowych,
słoik pędów z bambusa,
puszka ananasów,
1-2 łyżki ketchupu,
papryka żółta i czerwona,
sos sojowy,
vegeta,
kieliszek octu,
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Karkówkę i marchewkę pokroić w paseczki. Smażyć oddzielnie. Wymieszać z sosem sojowym i vegetą. Dodać pokrojone w kostkę ananasy, paprykę pokrojoną w paseczki oraz resztę składników włącznie z sosem ananasowym. Smażyć jeszcze kilka chwil. Podawać na ciepło z ryżem lub na zimno z bagietką.

3 Zapiekanka ziemniaczana z pulpecikami

według przepisu
Bronisławy Skwierawskiej z Koszalina

Składniki:
2 kg ziemniaków,
0,5 kg mięsa mielonego,
1 jajko,
1 łyżka tartej bułki,
15-20 dkg żółtego sera,
łyżka masła,
przyprawy (sól, pieprz, zrumieniona cebula do pulpecików),
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Z mięsa, jajka, bułki i przypraw wyrabiamy masę na pulpeciki. Lepimy małe kulki i obsmażamy na oleju. Z ugotowanych ziemniaków robimy piure, dzielimy na dwie części. W dobrze wysmarowanej tłuszczem brytfannie układamy połowę ubitych ziemniaków. Na nich układamy ciasno pulpeciki. Do pozostałych ziemniaków dodajemy masło i część żółtego sera. Mieszamy i wykładamy na pulpeciki. Na wierzchu kładziemy wiórki masła i resztę startego sera. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni 20 - 30 minut. Serwujemy z surówką, najlepiej z buraczkami.

4 Pieczeń z grzybami

Według przepisu
Jolanta Meisnerowska
z Drawska Pomorskiego
Składniki:
d 1,5 kg karkówki
d 1 kg mrożonych prawdziwków
d 1/2 kostki masła
d 2 opakowania sosu grzybowego w proszku Knorr
d 1 łyżka śmietany
d sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Karkówkę peklujemy i pieczemy w piekarniku przez 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Rozmrażamy grzyby. Małe prawdziwki w całości wrzucamy na patelnię i dusimy na maśle, na małym ogniu przez godzinę. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu grzybów. Pod koniec dodajemy dwa rozrobione sosy grzybowe z paczki, łyżkę śmietany, sól i pieprz do smaku.
Gorącą karkówkę kroimy w plastry, wykładamy na półmisek i polewamy sosem z grzybami.

5 Prosta pieczeń cielęca

Według przepisu
Czesławy Sorys z Męcidołu

Składniki:
d 1,5 kilograma cielęciny bez kości
d pół szklanki wody
d łyżka masła
d sól i pieprz

Sposób przygotowania:
To przepis szczególnie dla tych, którzy chwalą sobie proste dania i… powinni unikać dań tłustych i pikantnie przyprawionych.
Mięso opłukać, obrać z błon i natrzeć solą wymieszaną z pieprzem. Mięso zwinąć ciasno i związać cienkim sznurkiem. Ułożyć w prodiżu, polać wodą, na wierzch położyć masło. Piec około 60 minut
aż nabierze złocistego koloru i bez problemów będzie można wbić widelec. Można jeść na gorąco, ale znakomicie smakuje na zimno z ćwikłą.

6 Boczek rolowany

według przepisu
Jadwigi Miśkiewicz
z Kalisza Pomorskiego

Składniki:
chudy boczek bez kości (około 1,5 kg),
3 ząbki czosnku,
łyżeczka tymianku,
łyżeczka majeranku,
pieprz,
sól, 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i natrzeć mięso. Odstawić na kilka godzin w zimne miejsce. Połączyć przyprawy. Natrzeć nimi mięso. Zrolować, zasznurować. Brytfankę nasmarować olejem, ułożyć w niej roladę, polać olejem. Piec w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny. Podlewać sosem. Podawać z ćwikłą.

7 Żeberka w miodowym sosie

według przepisu
Anny Iwanisik
z Koszalina

Składniki:
chude żeberka (około kg),
2 łyżki miodu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki ostrego ketchupu,
20 dkg suszonych śliwek,
20 dkg suszonych moreli,
sól,
pieprz,
łyżka masła,
łyżka mąki

Sposób przygotowania:
Żeberka posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka. Do sosu ze smażenia dodać miód, koncentrat, ketchup, szklankę wody i zagotować. Zalać żeberka. Dusić 45 minut. Po 25 minutach dodać owoce. Sos zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Podawać gorącymi ziemniakami albo kaszą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!