Pani Ewie dziękujemy za dobry pomysł na nadchodzący weekend. Grzybiarzy namawiamy do dzielenia się z nami zdjęciami swoich zbiorów (zdjęcia możecie przesyłać na adres [email protected]).
Początkującym grzybiarzom przypominamy kilka zasad:
- Zbierajcie wyłącznie grzyby, co do których nie macie wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
- Zbierajcie wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
- Jeśli jesteście początkującymi grzybiarzami, zbierajcie tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Nie stosujcie błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
Wideo
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera