Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zaczęło się: internauci ślą zdjęcia swoich leśnych zbiorów [ZDJĘCIA]

Joanna Boroń
Joanna Boroń
Zbierajcie wyłącznie grzyby, co do których nie macie wątpliwości, że są jadalne
Zbierajcie wyłącznie grzyby, co do których nie macie wątpliwości, że są jadalne FB Leśne wojaże
Pani Ewa pochwaliła się swoimi zbiorami grzybów z lasów wokół jeziora Hajka - w jej koszyku znalazły się koźlarze i prawdziwki. Pisze: - Grzyby są. Całe stada.

Pani Ewie dziękujemy za dobry pomysł na nadchodzący weekend. Grzybiarzy namawiamy do dzielenia się z nami zdjęciami swoich zbiorów (zdjęcia możecie przesyłać na adres [email protected]).

Początkującym grzybiarzom przypominamy kilka zasad:

  • Zbierajcie wyłącznie grzyby, co do których nie macie wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Zbierajcie wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
  • Jeśli jesteście początkującymi grzybiarzami, zbierajcie tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Nie stosujcie błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera