Cebula w naszej kuchni
Cebula to jeden z najbardziej podstawowych produktów w naszej kuchni. Stosujemy ją do różnego rodzaju potraw: zup, sosów, jako dodatek do jajecznicy, do różnego rodzaju kiszonek, marynat. Cebulę jemy też na surowo jako dodatek do pomidorów, surówek, mizerii. Krótko mówiąc - cebula jest nieodzownym dodatkiem naszego jedzenia.
Z jednej strony ceniona ze względu na swój ostry smak, z drugiej nie lubiana z powodu charakterystycznego nieprzyjemnego zapachu. Po jej zjedzeniu lepiej nie rozmawiać z kimś stojąc blisko niego.
Zalety cebuli
Z tego powodu nie warto z niej jednak rezygnować, bo ma wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Przez nasze babcie i prababcie stosowana przede wszystkim jak lek na przeziębienie i grypę, na chore gardło. To jednak nie jedyne jej właściwości. Sprawdź w naszej fotogalerii szczegóły dotyczące pozytywnych skutków regularnego jedzenia cebuli.
Różne rodzaje cebuli
Jak się okazuje jest wiele rodzajów cebuli. Te najpopularniejsze, które wykorzystujemy w naszej kuchni to:
- cebula żółta (zwyczajna),
- cebula czosnkowa (biała),
- cebula cukrowa,
- cebula czerwona,
- dymka,
- szalotka.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?