Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zalety jedzenia cebuli. Codziennie jedz cebulę, będziesz zdrowszy. Sprawdź! 8.01.2024

Mariusz Rodziewicz
Mariusz Rodziewicz
Cebula to bardzo zdrowe warzywo. Postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się cebuli i sprawdzić, dlaczego warto regularnie - nawet codziennie - jeść to warzywo. Okazuje się, że dzięki cebuli uchronimy się nie tylko przed przeziębieniem i grypą. Sprawdź!
Cebula to bardzo zdrowe warzywo. Postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się cebuli i sprawdzić, dlaczego warto regularnie - nawet codziennie - jeść to warzywo. Okazuje się, że dzięki cebuli uchronimy się nie tylko przed przeziębieniem i grypą. Sprawdź! Pixabay
Cebula to bardzo zdrowe warzywo. Wiedzą o tym nasze babcie i prababcie, które dziesiątki lat temu stosowały cebulę na różne dolegliwości. Postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się cebuli i sprawdzić, dlaczego warto regularnie - nawet codziennie - jeść to warzywo. Okazuje się, że dzięki cebuli uchronimy się nie tylko przed przeziębieniem i grypą. Sprawdź!

Cebula w naszej kuchni

Cebula to jeden z najbardziej podstawowych produktów w naszej kuchni. Stosujemy ją do różnego rodzaju potraw: zup, sosów, jako dodatek do jajecznicy, do różnego rodzaju kiszonek, marynat. Cebulę jemy też na surowo jako dodatek do pomidorów, surówek, mizerii. Krótko mówiąc - cebula jest nieodzownym dodatkiem naszego jedzenia.

Z jednej strony ceniona ze względu na swój ostry smak, z drugiej nie lubiana z powodu charakterystycznego nieprzyjemnego zapachu. Po jej zjedzeniu lepiej nie rozmawiać z kimś stojąc blisko niego.

Zalety cebuli

Z tego powodu nie warto z niej jednak rezygnować, bo ma wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Przez nasze babcie i prababcie stosowana przede wszystkim jak lek na przeziębienie i grypę, na chore gardło. To jednak nie jedyne jej właściwości. Sprawdź w naszej fotogalerii szczegóły dotyczące pozytywnych skutków regularnego jedzenia cebuli.

Różne rodzaje cebuli

Jak się okazuje jest wiele rodzajów cebuli. Te najpopularniejsze, które wykorzystujemy w naszej kuchni to:

  • cebula żółta (zwyczajna),
  • cebula czosnkowa (biała),
  • cebula cukrowa,
  • cebula czerwona,
  • dymka,
  • szalotka.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera