Czereśnie to nie tylko walory smakowe, ale i wiele właściwości odżywczych. Składają się w około 80 procentach z wody, a 100 g czereśni dostarcza nieco ponad 60 kcal. Są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminy E, witaminy K czy witaminy A.
Zawierają również jod, potas, fosfor, wapń czy magnez, które mają znaczny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Polacy uwielbiają się cieszyć smakiem czereśni, przygotowując z nich m.in. kompoty, dżemy oraz dodając do deserów. Warto jednak pamiętać, by we wszystkim zachować umiar.
Jakie korzyści dla naszego zdrowia wynikają z jedzenia czereśni? >>>
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?