Truskawki w 90 procentach składają się w wody. W 100 g tych popularnych owoców znajduje się nieco ponad 30 kcal. Są bogate w witaminę C, witaminę K, a także m.in. potas, wapń, fosfor, magnez czy mangan oraz mnóstwo antyoksydantów, które mają wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Zawierają także błonnik pokarmowy.
Uwielbiamy się nimi zajadać, często dodajemy je również do deserów, sałatek czy shake'ów. Z truskawek powstają m.in. soki, dżemy, mrożonki, znajdując zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym, jako dodatek do różnego rodzaju kremów i maseczek.
Jakie są zalety jedzenia truskawek? Jaki wpływ mają na nasze zdrowie? >>>
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Wsparcie psychologiczne dla ukraińskich dzieci