Spis treści
Imbir pochodzi z dalekiej Azji
Imbir to roślina, która pochodzi z Azji. Uprawiana w Chinach, ale także w Indiach, na Jamajce czy też w Brazylii oraz w zachodniej części Afryki. Imbir znany jest także w Polsce, ale stosowany jest najczęściej w kuchni jako przyprawa do potraw ze względu na swój charakterystyczny smak i silny aromat.
Pokrój korzeń imbiru i zalej wrzątkiem
Okazuje się jednak, że można robić napoje z dodatkiem korzenia imbiru. Najbardziej popularny jest napar z pokrojonego w kostkę korzenia imbiru. Można też go zetrzeć na tarce, jednak ze względu na jego włóknistość nie jest to takie łatwe. Taki napój ma bardzo silny zapach i charakterystyczny, ostry smak, można więc go łagodzić dodatkiem miodu, albo sokiem z cytryny.
Korzyści picia wody z imbirem
Jakie są korzyści z regularnego picia wody z imbirem? Napój taki powoduje, że lepiej wchłaniają się składniki odżywcze, a imbir sprawia, że uczucie sytości po posiłku utrzymuje się dłużej. Właściwości prozdrowotne tej niepozornej rośliny są naprawdę szerokie. Jej korzeń zawiera witaminy A i z grupy B, kwas foliowy oraz sole mineralne, m.in. wapń, magnez, sód i żelazo.
Jeśli więc zależy ci na zadbaniu o swój organizm, wprowadź koniecznie do diety imbir właśnie w formie takiego napoju.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?