Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekana wersja przysmaku z dzieciństwa. Słodki, puszysty kogel-mogel z owocami. Przygotuj łatwy, wykwintny deser

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zapiekana wersja PRL-owskiego przysmaku z dodatkiem owoców to wykwintny deser
Zapiekana wersja PRL-owskiego przysmaku z dodatkiem owoców to wykwintny deser Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Słodki, puszysty kogel-mogel to przysmak, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Wersja zapiekana jest znacznie bezpieczniejsza, bo nie musimy spożywać surowych żółtek. Dodatek owoców i orzechów zamieni kogel-mogel w pyszny i wykwintny deser.

W skrócie

Kto się wychował w czasach PRL, ten wie, że nie było wówczas lepszego deseru niż słodki, puszysty kogel-mogel. Dziś raczej mało mam, czy nawet babć podaje go swoim dzieciom czy wnukom. Po pierwsze wyparły go łatwo dostępne gotowe produkty: budynie, flany, musy i kremy. Po drugie widmo salmonelli wydaje się groźniejsze niż w latach 80. Być może kiedyś o tym nie myśleliśmy albo po prostu kupowaliśmy jajka ze sprawdzonego źródła.
Jako zagorzała wielbicielka PRL-owskiego przysmaku sama miałabym dziś obawy przed zjedzeniem surowych żółtek. Na szczęście bardzo szybko i łatwo można przyrządzić zapiekany kogel-mogel. Dodatek owoców i orzechów zamieni go w wykwintny deser.

Zapiekany kogel-mogel – bezpieczna wersja PRL-owskiego przysmaku

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 żółtek,
  • banan,
  • maliny,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • orzechy laskowe.

Jak przygotować zapiekany kogel-mogel?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
  2. Pokroiłam banana i ułożyłam go na dnie kokilek.
  3. Na bananie ułożyłam maliny.
  4. Utarłam żółtka i cukier na białą, puszystą masę.
  5. Wylałam masę do kokilek i posypałam posiekanymi orzechami.
  6. Wstawiłam do piekarnika na ok. 10 minut, aż kogel-mogel się zarumienił.
  7. Gotowy deser udekorowałam owocami. Należy go jeść od razu po przygotowaniu.
od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zapiekana wersja przysmaku z dzieciństwa. Słodki, puszysty kogel-mogel z owocami. Przygotuj łatwy, wykwintny deser - Strona Kuchni