Przyczyną udaru mózgu są zmiany miażdżycowe w tętnicach doprowadzających krew do mózgu. Miażdżyca powoduje zwężenie naczyń krwionośnych i sprzyja rozwojowi zakrzepów.
Co dziesiąta osoba chora na udar umiera, wiele zostaje trwale upośledzonych. Zapobieganie tej chorobie polega m.in. na stosowaniu odpowiedniej diety, aktywności fizycznej oraz kontrolowaniu ciśnienia krwi.
Z badań lekarzy wynika, że kobiety i mężczyźni, którzy średnio pięć razy dziennie zjadają owoc lub warzywo, zmniejszają ryzyko udaru o jedną trzecią, w porównaniu z osobami unikającymi diety owocowo-warzywnej.
"Każda dodatkowa porcja owoców lub warzyw zmniejsza prawdopodobieństwo udaru o 6 procent" - stwierdzają naukowcy w swojej pracy.
Z ich obserwacji wynika też, że udary występują najrzadziej u tych ludzi, których dieta jest bogata w rozmaite odmiany kapusty, brokuły, brukselkę.
Badaniami objęto 75 tysięcy kobiet w wieku od 34 do 59 lat oraz 39 tysięcy mężczyzn.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?