Za nami kilka dni świętowania. Biesiadowanie przy suto zastawionym stole może skończyć się niestrawnością. Jak się ratować, by wrócić do formy?
W okresie świąt trudno oprzeć się aromatycznym potrawom, słodkim deserom i namowom rodziny na skuszenie się „jeszcze jednym kawałeczkiem”. Skutek takiego „kosztowania” potraw jest co roku ten sam. Pojawia się uczucie przejedzenia, ciężkości i ogólnego braku energii. Co wtedy najlepiej zrobić? Procesy trawienne wspomogą ananas lub papaja. Owoce te zawierają enzymy wspomagające układ trawienny. Wypicie świeżo wyciśniętego soku z ananasów i papai uwolni nasz organizm od wzdęć, niestrawności i zmniejszy problemy z wypróżnianiem. Po świętach sprzymierzeńcami naszego organizmu są także produkty kiszone, czyli kapusta, ogórki. Zawierają dużo naturalnych probiotyków i enzymów, które ułatwiają trawienie praktycznie każdego rodzaju jedzenia. Nie zapominajmy, że sposób przygotowywania posiłków jest bardzo ważny. Zamiast potraw smażonych i ciężkostrawnych wybierzmy posiłki lekkostrawne: gotowane lub duszone. Tak przyrządzone potrawy nie obciążą naszego nadwyrężonego świąteczną rozpustą układu pokarmowego.
Pomoże ruch?
Jak najbardziej. Lekki wysiłek fizyczny to najlepszy sposób na przyspieszenie trawienia. Zdecydowanym faworytem w tej kategorii jest spacer. Poprawia trawienie, wchłanianie pokarmów i przyspiesza perystaltykę jelit.
Jakie zioła mogą przynieść ulgę przeciążonemu żołądkowi?
W okresie przejedzenia ziołowym sprzymierzeńcem jest m.in. mięta pieprzowa. Pomaga w bólu żołądka, niestrawności i nudnościach. Przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit, a więc ułatwia odpowiednie przemieszczanie treści jelitowej oraz odejście gazów. Pomoże także rumianek, który ma działanie przeciwzapalne i rozkurczowe. Napar z rumianku pomaga pozbyć się niestrawności, łagodzi też stres. Pomocna będzie również szałwia. Wyciągi z jej liści zwiększają wydzielanie soków trawiennych, mają właściwości rozkurczowe na mięśniówkę jelit. Ponadto szałwia hamuje nadmierną fermentację w jelitach. Polecam także imbir. Jest on szeroko stosowany na wiele problemów trawiennych, działa m.in. kojąco na podrażnioną wyściółkę żołądka i równoważy wydzielanie soków trawiennych. Imbir doskonale sprawdza się w walce z przejedzeniem.
Bywa, że świętując przesadzimy także z alkoholem. Co pomoże w złagodzeniu kaca?
Na śniadanie radzę wybrać produkty lekkostrawne, na przykład kefir plus banan. Przez cały dzień należy unikać produktów bogato tłuszczowych, gdyż wyczerpana wątroba może sobie z nimi nie poradzić i dolegliwości staną się bardziej uciążliwe. Warto sięgać po świeże warzywa, owoce, sałatki, sery i jogurty, produkty gotowane na parze (ryba, białe mięso) oraz nasiona, orzechy i śliwki. Doskonałym remedium będzie sok z kiszonej kapusty lub woda z ogórków kiszonych, które dostarczą dużo witaminy C, składników mineralnych i zaspokoją pragnienie. Należy również uzupełniać glukozę we krwi. W tym celu poleca się wypicie szklanki osłodzonej herbaty. Można zjeść porcję miodu, dżemu lub słodkich winogron - zawarta w nich fruktoza ułatwi przetworzenie alkoholu przez organizm. Kluczowa sprawa, to uzupełnianie płynów. Warto pić dużo wody, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Umiarkowany wysiłek fizyczny jest jak najbardziej wskazany.
Popularne na gk24:
- Białogard: Areszt dla 19-letniego nożownika [zdjęcia]
- Ponad 400 osób pobiegło w Biegu Sylwestrowym w Koszalinie [zdjęcia]
- Wypadek na krajowej 20. Dwie ofiary [zdjęcia, wideo, aktualizacja]
- Zagłosuj na swoje rozświetlone miasto
- Podpalił samochody z zemsty
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?