Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żywność modyfikowana genetycznie - jeść, czy nie?

red
pixabay.com
GMO, czyli Genetycznie Modyfikowane Organizmy. W Polsce na sklepowych półkach możemy spotkać produkty zawierające genetycznie modyfikowaną soję czy kukurydzę.

Część specjalistów zapewnia, że modyfikacja żywności nie jest niczym złym. Modyfikacje genetyczne umożliwiają uzyskanie wysokich plonów zbóż przy gorszych warunkach glebowych. Żywność GMO często posiada lepsze walory smakowe bądź zapachowe od tradycyjnej żywności, dodatkowo dłużej pozostaje świeża.

Żywność modyfikowana genetycznie ma jednak wielu przeciwników. Część Polaków twierdzi, że jest w stanie zapłacić więcej za rośliny ekologiczne. Są nieufni w stosunku do żywności genetycznie modyfikowanej i trudno im się dziwić. Badania potwierdziły, że żywność GMO może przynieść niepożądane działania w organizmie człowieka. Niektóre produkty mogą mieć działanie silnie alergizujące.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

Te domowe aktywności pomogą Ci szybko spalić kalorie!

Zdrowy kręgosłup - oto ćwiczenia, które pomogą. Wypróbuj!

Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

Te witaminy i mikroelementy wzmocnią twój organizm [ZDJĘCIA]

Nie chcesz zachorować na raka? Oto 6 najważniejszych zasad diety

Lista domowych czynności, które poprawiają zdrowie i urodę

ZOBACZ TAKŻE: INFO Z POLSKI. Dwaj chłopcy nie żyją, bo weszli na cienki lód i nagi mężczyzna na ulicach Włocławka

(Źródło:vivi24)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Żywność modyfikowana genetycznie - jeść, czy nie? - Echo Dnia Świętokrzyskie