MKTG SR - pasek na kartach artykułów
1 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
10 toksyn w zwykłej żywności....
fot. archiwum

11 toksyn w żywności. Takie trucizny mogą ci grozić po spożyciu jedzenia, które kupujesz na co dzień. Te produkty mogą szkodzić

10 toksyn w zwykłej żywności.

Jad kiełbasiany (Clostridium botulinum): straszliwa toksyna botulinowa.

Najsilniejsza trucizna działająca na układ nerwowy. W skrajnych przypadkach powoduje porażenie mięśni układu oddechowego i śmierć. Pojawia się w produktach spożywczych na skutek niewłaściwego ich przechowywania lub niewłaściwej konserwacji. Laseczki jadu kiełbasianego rozmnażają się w warunkach beztlenowych, dlatego najczęściej do zatrucia dochodzi po spożyciu konserw mięsnych, warzywnych i owocowych. Uwaga! Konserwa taka ma wypukłe denko, a przy otworzeniu wydaje charakterystyczny syk.

Objawy zatrucia: zazwyczaj po 18-36 godzinach od spożycia; początkowo wymioty, nudności, biegunka, bóle brzucha, potem podwójne widzenie, opadanie powiek, światłowstręt, trudności w mówieniu i z oddychaniem.

Zobacz również

Noc Muzeów z Markiem Hłaską. Już 18 maja pokaz filmu i wystawa fotografii!

Noc Muzeów z Markiem Hłaską. Już 18 maja pokaz filmu i wystawa fotografii!

W jakim składzie Arka zagra w Gdańsku. Marcjanik: Musimy zamknąć sprawę w niedzielę

W jakim składzie Arka zagra w Gdańsku. Marcjanik: Musimy zamknąć sprawę w niedzielę

Polecamy

Uczniowie z SP5 Szczecinek byli w Portugalii, a teraz w Czechach [ZDJĘCIA]

Uczniowie z SP5 Szczecinek byli w Portugalii, a teraz w Czechach [ZDJĘCIA]

Putin o propozycji olimpijskiego rozejmu Macrona: „Tą drogą daleko nie zajdziemy”

Putin o propozycji olimpijskiego rozejmu Macrona: „Tą drogą daleko nie zajdziemy”

Maszyna zmasakrowała mu ręce, strażak uratował mu życie. "Bóg mi go zesłał"

Maszyna zmasakrowała mu ręce, strażak uratował mu życie. "Bóg mi go zesłał"