11 toksyn w żywności. Takie trucizny mogą ci grozić po spożyciu jedzenia, które kupujesz na co dzień. Te produkty mogą szkodzić
10 toksyn w zwykłej żywności.
Jad kiełbasiany (Clostridium botulinum): straszliwa toksyna botulinowa.
Najsilniejsza trucizna działająca na układ nerwowy. W skrajnych przypadkach powoduje porażenie mięśni układu oddechowego i śmierć. Pojawia się w produktach spożywczych na skutek niewłaściwego ich przechowywania lub niewłaściwej konserwacji. Laseczki jadu kiełbasianego rozmnażają się w warunkach beztlenowych, dlatego najczęściej do zatrucia dochodzi po spożyciu konserw mięsnych, warzywnych i owocowych. Uwaga! Konserwa taka ma wypukłe denko, a przy otworzeniu wydaje charakterystyczny syk.
Objawy zatrucia: zazwyczaj po 18-36 godzinach od spożycia; początkowo wymioty, nudności, biegunka, bóle brzucha, potem podwójne widzenie, opadanie powiek, światłowstręt, trudności w mówieniu i z oddychaniem.