2 z 12
Poprzednie
Następne
11 toksyn w żywności. Takie trucizny mogą ci grozić po spożyciu jedzenia, które kupujesz na co dzień. Te produkty mogą szkodzić
20 toksyn w zwykłej żywności.
Bisfenol A (BPA).
Zawierają go butelki typu PET i żywica epoksydowa, z której wykonano wyściółki puszek. Jest ksenoestrogenem – związkiem podobnym do estrogenu, kobiecego hormonu płciowego. Może powodować zaburzenia hormonalne, osłabiać popęd seksualny, sprzyjać otyłości, depresji, chorobie Alzheimera oraz nowotworom piersi i prostaty. Dobrze rozpuszcza się w etanolu, dlatego spożywanie napojów alkoholowych z plastikowych naczyń to błąd. Uwalnianie BPA przyspieszają też wysoka temperatura, a także działanie kwasów i zasad. Dlatego unikaj pomidorów i przecierów z puszek, kiszonek z opakowań foliowych i gotowania ryżu czy kaszy w plastikowych woreczkach.