MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
20 toksyn w zwykłej żywności....
fot. archiwum

11 toksyn w żywności. Takie trucizny mogą ci grozić po spożyciu jedzenia, które kupujesz na co dzień. Te produkty mogą szkodzić

20 toksyn w zwykłej żywności.

Metale, zwłaszcza rtęć i kadm.

Największe ich stężenie jest w dużych i długo żyjących rybach drapieżnych znajdujących się na końcu łańcucha pokarmowego – przenikają do ich ciał z coraz bardziej skażonych akwenów i odkładają się, całymi latami kumulując – nawet, gdy zawartość tych substancji w środowisku jest śladowa, bowiem się nie rozkładają. Rtęć to główny powód, by

ograniczyć jedzenie takich ryb jak tuńczyk. Metal ten nie ulega biodegradacji. Jest szkodliwy dla układu nerwowego. Tuńczyka zastąp rybami żywiącymi się planktonem i larwami innych ryb, np. śledziami.

Zobacz również

W sobotę zagrzmi nad Krakowem. Może spaść grad. Wydano ostrzeżenie

W sobotę zagrzmi nad Krakowem. Może spaść grad. Wydano ostrzeżenie

W sobotę zagrzmi nad Krakowem. Może spaść grad. Wydano ostrzeżenie

W sobotę zagrzmi nad Krakowem. Może spaść grad. Wydano ostrzeżenie

Polecamy

Kierował pod wpływem narkotyków i miał zakaz prowadzenia pojazdów. Trafił do aresztu

Kierował pod wpływem narkotyków i miał zakaz prowadzenia pojazdów. Trafił do aresztu

Wodna Dolina w Koszalinie prawie gotowa do nowego sezonu [WIDEO]

Wodna Dolina w Koszalinie prawie gotowa do nowego sezonu [WIDEO]

Kolejne górskie wyzwanie w ORLEN Wyścigu Narodów. Dziś pod Szczyrbskie Jezioro

Kolejne górskie wyzwanie w ORLEN Wyścigu Narodów. Dziś pod Szczyrbskie Jezioro