![Miodownik...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/cc/ab/5fdb76b967bb1_o_large.jpg)
12 potraw na Wigilię polecają Makłowicz, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa. Tradycyjny karp, pierogi, barszcz 23.12.2023
Miodownik
Składniki:
* 4 jajka,
* 150 g cukru,
* łyżka cukru waniliowego,
* 150 g masła,
* 4 łyżki miodu,
* 200 g mąki,
* 20 g kakao,
* 300 g bakalii,
* łyżka proszku do pieczenia,
* łyżka przyprawy do piernika.
Wykonanie. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać roztopione masło z miodem, wymieszać. Dodać bakalie - orzechy wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C), następnie przełożyć do ściereczki i pocierając pozbawić skórki, posiekać.
Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec godzinę (a najwyżej godzinę i 10 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło.