![Barszcz czerwony wigilijny...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/8e/1e/5fdb7607d1907_o_large.jpg)
12 potraw na Wigilię polecają Makłowicz, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa. Tradycyjny karp, pierogi, barszcz 23.12.2023
Barszcz czerwony wigilijny
składniki na zakwas:
* 1 kg czerwonych buraków
* 3 l wody
* 1 łyżeczka kminku
* 30 g korzenia chrzanu
* 1 główka czosnku
* 3 łyżeczki soli
* szczypta cukru
* 1 kromka chleba razowego
Barszcz czerwony wigilijny - składniki:
*100 g suszonych grzybów
*włoszczyzna (bez kapusty)
*2 liście laurowe
*5 ziaren ziela angielskiego
*5 ziaren pieprzu
*2 ząbki czosnku
*natka pietruszki
*zakwas z buraków
*cukier
*sól
*pół cytryny
Przygotowanie zakwasu:
Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).
Przygotowanie barszczu czerwonego:
Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna. Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Uszka - składniki na farsz:
*100 g suszonych grzybów
*1 cebula
*masło do smażenia
*sól
*pieprz
*Uszka - składniki na ciasto:
*500 g mąki
*1 jajko
*szczypta - soli
*1 szklanka gorącej wody
Wykonanie - farsz:
Grzyby namoczyć i ugotować. Drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać grzyby z cebulą i doprawić solą i pieprzem.
Wykonanie - ciasto:
Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Rozwałkować bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi). Wyciąć niewielkie kwadraciki, nałożyć farsz, skleić.
Karp wigilijny na chrupko - składniki:
*2 karpie
*mąka
*oliwa i masło do smażenia
*duża cebula