12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i tradycyjne dania wigilijne na świąteczny stół. Jak je przyrządzić?
12 potraw wigilijnych
ŚLEDŹ W OLEJU
Potrzebujesz:
60 dkg solonych płatów śledziowych
3 duże cebule
sok z cytryny - wg uznania
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu ziarnistego
1 liść laurowy
pieprz mielony do smaku
olej do zalania śledzi
Przygotowanie:
Płaty śledziowe włożyć do zimnej wody i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę zmienić, a śledzie moczyć kolejne 12 godzin. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. W dowolnym naczyniu ułożyć warstwę śledzi, skropić je sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Na śledziach ułożyć warstwę pokrojonej w półplasterki cebuli, kawałek liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego i ziarenko pieprzu. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy (ostatnia warstwa z cebuli). Wszystko zalać olejem tak, żeby ostatnia warstwa też była w nim zamoczona. Tak przygotowane śledzie odłożyć do lodówki na ok. 2 doby.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: