Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1232 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Tradycyjne polowanie na trufle wpisane na listę UNESCO. Co jeszcze tam znajdziemy?
Decyzja Międzyrządowego Komitetu UNESCO zapadła w grudniu 2021. Włosi pragnęli, aby ich wielowiekowa praktyka - tzw. polowanie na trufle - zostało wpisane na...
Wokalista zespołu Rammstein oraz raper Peja promują burgery wege
Veganuary to inicjatywa rozpoczęta w Wielkiej Brytanii. Jej celem jest zachęcenie konsumentów do wegańskiego jedzenia. W styczniową akcję włączył się wokalista...
Podwyżki cen żywności. Sprawdziliśmy, co podrożeje w 2022 roku
Podwyżki cen żywności w 2022 r. Początek roku w Polsce stoi pod znakiem szalejącej inflacji i nic nie wskazuje na to, że coś się zmieni. Jeżeli chodzi o...
Najpopularniejsze przepisy kulinarne z TikToka 2021
TikTok przeszukiwany jest codziennie przez użytkowników z całego świata m.in. w celu znalezienia pomysłów na proste i tanie posiłki. Twórcy aplikacji, widząc...
Bałtycki wieniec, łotewski deser i śledzie. Mamy przepisy na bałtyckie przysmaki
Kuchnia bałtycka jest nam bliska geograficznie i kulturowo. Wielu Polaków z sentymentem wspomina tę przedwojenną, która łączyła polskie i litewskie specjały....
Artystyczna pizza na polską nutę. Andrea Camastra otwiera nową restaurację
Andrea Camastra to szef kuchni wyspecjalizowany w kuchni molekularnej. Restauracja Senses, którą tworzył w Warszawie, w 2016 roku zdobyła gwiazdkę Michelin. -...
„Emily w Paryżu”. Co jedli w serialu? Croissanty, crème brûlée i tort czekoladowy
Serial „Emily w Paryżu” zadebiutował z drugim sezonem 22 grudnia 2021 na platformie Netflix. Widzowie z niecierpliwością oczekiwali na premierę serialu, który w...
Hot dogi, gofry i masło orzechowe. Superbohaterowie od kuchni
Superbohaterowie nabywają swoje moce w różny sposób. Czasem zostają wyszkoleni do wyjątkowych zadań, innym razem mają nadnaturalne pochodzenie, a jeszcze inni...
Ile waży szklanka mąki, oleju i cukru? Oto przelicznik kuchennych miar
Przelicznik kuchenny. Często zastanawiacie się podczas gotowania lub pieczenia, ile waży szklanka lub łyżka mąki czy cukru albo jaką mają pojemność? Miary w...
Jak nie przytyć w święta Bożego Narodzenia? Oto 7 zasad, które warto znać
Święta Bożego Narodzenia to okazja do spotkań w mniejszym lub większym gronie. Wtedy też możemy zajadać się potrawami, na które czekamy przez cały rok. Czasem...