Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babeczki z sałatką i jajkiem

Redakcja
Żeby zrobić takie babeczki, poza jajkiem potrzebny będzie jeszcze m.in. szynka, łosoś, majonez i śmietana. Przepis Anastazji Kamelskiej ze Sławna.

Składniki:

8 kruchych babeczek,
200g szynki,
4 jajka na twardo,
4 plasterki wędzonego łososia,
jabłko,
banan (można bez owoców)
2 łyżeczki soku z cytryny,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany,
1/2 łyżeczki curry,
szczypta soli i cukru,
kilka listków estragonu (niekoniecznie)

Wykonanie:

Szynkę pokroić w drobną kostkę, jabłko pokroić w słupki, banana pokroić w kostkę. Szynkę banana i jabłko wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać ze śmietaną, resztą soku z cytryny, curry, solą i cukrem.

Dodać szynkę i pokrojone owoce. Sałatką napełniać babeczki. Ugotowane jajka przekroić wzdłuż na pół. Na babeczce z farszem ułożyć połówkę z jajka, udekorować zwiniętym plasterkiem łososia i listkami estragonu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!