Bałtycki wieniec, łotewski deser z chleba i smażone śledzie. Zuza Zak dzieli się przepisami z bałtyckiej kuchni
Łotewski trifle z żytniego chleba i letnich owoców
Na 4 porcje
(wegetariańskie)
Składniki:
2 łyżki niełuskanych nasion konopi - opcjonalnie
400 g letnich owoców, np.: truskawek, jeżyn, malin i czarnych porzeczek
1 łyżka drobnego cukru
500 ml (2 szklanki) śmietany kremówki
1 łyżka cukru-pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
jadalne kwiaty, np. nagietka lub jabłoni, do dekoracji
Na prażone żytnie okruszki:
300 g (2 3/4 szklanki) żytnich okruszków
2 łyżki miękkiego, brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jeśli używasz nasion konopi, praż je na suchej patelni, na średnim ogniu, aż zaczną pachnieć. Następnie zmiel je drobno robotem kuchennym.
Umyj owoce, odcedź je i wsyp do miski. Większe podziel na połówki lub ćwiartki. Posyp je cukrem, obtocz w nim i odstaw.
Aby zrobić prażone żytnie okruszki, wymieszaj okruszki z brązowym cukrem i cynamonem, wrzuć na suchą patelnię i praż ok. 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zrobią się chrupiące. Zdejmij je z ognia i wymieszaj z nasionami konopi, jeśli ich używasz.
Lekko ubij śmietanę, dodaj do niej cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubij na sztywno.
Na dno każdego pucharka (albo dużej salaterki) nasyp kolejno warstwę żytnich okruszków, łyżkę pocukrzonych i połowę bitej śmietany. Powtórz warstwy, aby wykorzystać wszystkie składniki. Zakończ warstwą bitej śmietany. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin.
Tuż przed podaniem udekoruj go żytnimi okruszkami i jadalnymi kwiatami.