Bałtycki wieniec, łotewski deser z chleba i smażone śledzie. Zuza Zak dzieli się przepisami z bałtyckiej kuchni
Smażone śledzie z estońskimi ziołami, marynowaną cebulą i sosem tatarskim
Na 4 porcje
pescowegetaiańskie
Składniki:
2 łyżki mąki pszennej
4 filety śledzi
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól i biały pieprz
Na marynowaną cebulę
1 cienko pokrojona czerwona cebula
100 ml octu winnego
Na sos tatarski
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
3 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę
Na zioła do ryb
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Aby zrobić marynowaną cebulę, wsyp ją do miski, posyp solą i polej octem winnym. Odstaw ją na 20 minut, a później odcedź.
Aby zrobić sos tatarski, wymieszaj wszystkie jego składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Nie przesadź z solą, ponieważ ogórki kiszone są słone. Odstaw sos.
Aby przygotować zioła do ryb, po prostu zmiel wszystkie składniki na proszek w młynku albo utrzyj w moździerzu.
Na dużym talerzu wymieszaj mąkę z 1 łyżeczką ziół do ryb (resztę przechowuj przez kilka miesięcy w szczelnym pojemniku). Obtocz śledzie w niej z obu stron.
Podgrzej olej na patelni, na średnim ogniu i smaż śledzie przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złociste.
Odsącz je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Podawaj je posypane marynowaną czerwoną cebulą i sosem tatarskim.