Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chcesz, aby to był dobry rok? Zjedz pączka

(ab)
Magdalena Tomaszewska z koszalińskiej kawiarni "Świat  lodów” przyznaje, że spróbuje po jednym pączku z każdego rodzaju.
Magdalena Tomaszewska z koszalińskiej kawiarni "Świat lodów” przyznaje, że spróbuje po jednym pączku z każdego rodzaju. Radek Koleśnik
Mądrość ludowa mówi, że w tłusty czwartek trzeba zjeść choć jednego pączka, by zapewnić sobie powodzenie w życiu.

Bądźmy szczerzy - większość z nas sięga po pączki dlatego, że je uwielbia. Nawet jeśli na co dzień odmawiamy sobie przyjemności jedzenia pączków to w tłusty czwartek ogarnia nas pączkowe szaleństwo. Statystycznie Polak zjada 2,5 pączka.

Przypominamy, że największy pączek świata ważył 393.72 kg miał średnicę 1.83 m, a grubość wynosiła 0.5 m, Pączek Bruegger' a powstał w 2004 i wystawiony został na stanowych targach w Nowym Jorku.

Pączki pieczone, nasz pomysł na tradycję

Składniki na 24 średniej wielkości pączki: 1/3 szklanki ciepłego mleka; 1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g świeżych; 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła; 2/3 szklanki cukru; 2 jajka; 5 szklanek mąki pszennej (można część zastąpić np. mąką razową); 1 łyżeczka soli.

Do posmarowania i obtoczenia: 100 g masła, roztopionego, 1,5 szklanki drobnego cukru, 1 łyżka cynamonu (jeśli nie lubicie, można pominąć). Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn).

Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące.

Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 15 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem, wysypanej kaszą manną lub na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu. Piec w temperaturze 180 około 8 - 10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche).

Jeszcze w czasie pieczenia pączków roztopić masło, cukier wymieszać z cynamonem. Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!