5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Masło: już drogie, ale to nie koniec - ostrożnie z...
fot. Tomasz Hołod / Polska Press

Cukier i ocet wróciły do sklepów, co z masłem, chlebem i mlekiem. Co jeszcze podrożeje i warto kupić nim zniknie z półek?

Masło: już drogie, ale to nie koniec - ostrożnie z zamrażaniem!
Czy robić zapas – zwłaszcza, że masło bywa często w promocjach? Można, ale nie dłużej niż wynosi termin przydatności. A mrożenie? Pamiętajmy, że nie każde masło nadaje się do zamrożenia – te najtańsze kostki są wyprodukowane z brył, które już były mrożone (dlatego m.in. tak kiepsko się rozsmarowuje), a kolejne mrożenie produktów spożywczych jest z reguły zakazane (grozi zatruciami pokarmowymi) a co najmniej niezalecane.
Owszem, jeśli mamy pewność, że masło jest w 100 proc. świeże i nie było mrożone, spokojnie można je „zdeponować” w zamrażarce nawet na długie miesiące.

Zobacz również

Lewy znowu zmierzy się z Dowbykiem. Znamy kadrę Ukrainy na mecz z Polską

Lewy znowu zmierzy się z Dowbykiem. Znamy kadrę Ukrainy na mecz z Polską

Nasz himalaista Karol Adamski w drodze na Mount Everest. W niedzielę atak szczytowy

Nasz himalaista Karol Adamski w drodze na Mount Everest. W niedzielę atak szczytowy

Polecamy

Biedronka szuka pracowników na wakacje. Wiemy, ile będzie im płacić

Biedronka szuka pracowników na wakacje. Wiemy, ile będzie im płacić

Brytyjczycy naprawdę chcą za to płacić. Tak pozbędą się nielegalnych imigrantów

Brytyjczycy naprawdę chcą za to płacić. Tak pozbędą się nielegalnych imigrantów

System kaucyjny włączy opakowania po mleku. Branża widzi zagrożenie sanitarne

System kaucyjny włączy opakowania po mleku. Branża widzi zagrożenie sanitarne