MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition”...
fot. Pixabay/Pexels

Czy pieprz jest zdrowy? Zobacz, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety. Skorzystają jelita i układ odpornościowy

Pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy i innych składników odżywczych

W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition” ukazał się przegląd, w którym stwierdzono, że czarny pieprz znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych i leków przez przewód pokarmowy.

Naukowcy doszli do wniosku, że czarny pieprz prawdopodobnie zmienia przepuszczalność ściany jelita, jednocześnie spowalniając ruchliwość jelit i stymulując enzymy jelitowe. Wśród składników, które warto łączyć z pieprzem wymienia się m.in. wapń, selen, kurkuminę i resweratrol.

Zobacz również

Dzięki społeczności SP nr 5 kolejne pokolenia pamiętać będą o rodzie Krzymińskich

Dzięki społeczności SP nr 5 kolejne pokolenia pamiętać będą o rodzie Krzymińskich

Dwa nocne pożary pod Poznaniem. Zapalił się dom i stolarnia

Dwa nocne pożary pod Poznaniem. Zapalił się dom i stolarnia

Polecamy

Czytelniczka stać nie mogła, usiąść nie było gdzie i do akwaparku nie weszła

Czytelniczka stać nie mogła, usiąść nie było gdzie i do akwaparku nie weszła

„Koszalińskiego YO!” - o nagrodę walczyć będzie 1100 tancerzy

„Koszalińskiego YO!” - o nagrodę walczyć będzie 1100 tancerzy

Tych chipsów wkrótce nie kupisz w sklepach. Mogą powodować raka

TYLKO U NAS
Tych chipsów wkrótce nie kupisz w sklepach. Mogą powodować raka