2 z 9
Poprzednie
Następne
Dlaczego warto jeść kimchi? Zdrowotne zalety kimchi, koreańskiej potrawy z kiszonej kapusty pekińskiej 25.05.2022
Dlaczego kimchi jest takie zdrowe?
Sekret kimchi tkwi w jego dodatkach. Zawarty w kiszonce czosnek, imbir, cebula dymka, a przede wszystkim ostra papryka gochugaru nie tylko wzmacniają smak potrawy, ale też je sterylizują. Zresztą, w Polsce znane są zdrowotne właściwości większości z tych dodatków. Cebula i czosnek to tradycyjne środki na różnego rodzaju infekcje. Kimchi jest też potrawą niskotłuszczową bogatą w błonnik. Zawiera również bakterie z grupy pałeczek kwasu mlekowego, które są naturalnym probiotykiem.
Biorąc to wszystko pod uwagę, jedzenie kimchi to dobry sposób na zahamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych w organizmie i budowanie naturalnej ochrony naszego ciała. Wspomaga też trawienie i reguluje pracę jelit.