W skrócie
Ugotowana kasza gryczana na sypko przydaje się do wielu dań obiadowych. Szczególnie kojarzymy ją w zestawie z kiszonym ogórkiem, sosem pieczarkowym lub gulaszem wieprzowym. Zachęcam cię, aby kupować kaszę gryczaną na wagę, a nie podzieloną na plastikowe woreczki. Anna Rokicka-Żuk w serwisie Strona Zdrowia pisała, że kasza gotowana w woreczku zwiększa ilość zjadanego przez ciebie plastiku oraz pozbawia kaszę wartości odżywczych np.: witamin z grupy B. Niech ten argument przekona cię, że najsmaczniejsza i najzdrowsza będzie kasza na wagę. Wystarczy odmierzyć 1 szklankę kaszy na 2,5 szklanki wody. Jeśli chcesz ugotować kaszę na sypko bez przypraw to po opłukaniu wsyp ją do garnka z wrzącą i osoloną wodą i gotuj przez 12 minut. Następnie odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby wchłonęła resztę wody.
Kasza gryczana na sypko – przepis z rozgrzewającymi przyprawami
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 2,5 szklanki (600 ml wody),
- 2 goździki,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 listek laurowy,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do podania.
Jak zrobić kaszę gryczaną na sypko?
Sposób przygotowania:
- Na początku odmierz kasze i przepłucz pod bieżącą wodą na sitku.
- W garnku z grubym dnem dodaj mielony kminek, ziele angielskie i goździki i upraż przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
- Przyprawy zalej wodą, dorzuć listek laurowy i sos sojowy.
- Do wrzątku wsyp kaszę gryczaną, wymieszaj i gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 12 minut.
- Mieszaj od czasu do czasu, sprawdzając konsystencje kaszy.
- Następnie odstaw kaszę gryczaną pod przykryciem do wystudzenia.
- Na koniec dodaj do ciepłej kaszy masło, wymieszaj ją i przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Może cię także zainteresować:
Zastosowanie kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
W ten sposób ugotowana kasza gryczana będzie pysznie smakować również jako farsz do pierogów lub naleśników. Z takiej kaszy możesz zrobić także zapiekankę, albo kotlety. Ponadto świetnie smakuje podany do dań mięsnych, a także do wegetariańskich kotletów z tofu lub selera.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?