Jak warzywa i owoce wspomagają nasze zdrowie? Sprawdź i zacznij wdrażać je do diety

Artykuł sponsorowany przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Warzywa i owoce stanowią podstawę zbilansowanej diety i przynoszą wiele korzyści dla organizmu. Wprowadzenie ich do codziennego jadłospisu, w zdecydowanej większości dań i przekąsek, może znacznie poprawić nasze zdrowie i samopoczucie. Takie stwierdzenia bardzo często i zasłużenie padają z ust ekspertów ds. żywienia. Obchodzony dziś Światowy Dzień Owoców i Warzyw to doskonała okazja, by poznać 8 powodów, dla których warto włączyć je do swojej diety.

1. Moc prosto z natury: witaminy i składniki mineralne

Pomidory, marchewki, jabłka… niezależnie od tego, po jakie warzywo czy owoc sięgniemy, możemy być pewni, że włączając je do codziennej diety, wspomagamy swoje zdrowie. Dlaczego? Wszystkie warzywa i owoce zawierają różnorodne witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale niektóre są szczególnie bogate w wybrane witaminy czy składniki mineralne. Przywołajmy kilka przykładów. Witamina C, obecna praktycznie w każdym owocu czy warzywie, jest szczególnie w dużych ilościach np. w czarnej porzeczce i pietruszce - wzmacnia nasz układ odpornościowy, pomagając w zwalczaniu infekcji. Warzywa, takie jak brokuły i szpinak są bogate w witaminę K, która jest istotna dla zdrowych kości i prawidłowego przebiegu krzepnięcia krwi. Potas, obecny np. w pomidorach, pomaga regulować ciśnienie tętnicze, a zawarty w fasoli magnez wspiera pracę mięśni i układu nerwowego. Buraki z kolei stanowią bogactwo folianów, które wspierają proces krwiotwórczy i prawidłowy podział komórek naszego organizmu oraz pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i zmniejszają uczucie zmęczenia. Ich spożywanie, także w formie soku, zalecane jest szczególnie kobietom w ciąży, osobom starszym i aktywnym fizycznie.

2. Nieoceniony błonnik

Warzywa i owoce są doskonałym źródłem błonnika, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik pomaga w regulacji trawienia, zapobiega zaparciom, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. Wszystkie owoce i warzywa zawierają stosunkowo dużo błonnika, ale szczególnie nasiona fasoli, bobu, grochu, czy warzywa kapustne są bogate w ten składnik. Błonnik pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i poprawia ogólną zdrowotność naszego organizmu.

Również wiele owoców, jak np. jabłka, agrest, porzeczki zawiera dużo pektyn, czyli rozpuszczalny błonnik, który między innymi wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mikrobioty, czyli korzystnych drobnoustrojów w naszym organizmie.

3. Przeciwutleniacze, czyli dobry sposób na zły wpływ środowiska

Warzywa i owoce są bogatym źródłem różnych przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Antyoksydanty przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia się komórek, wspierają zdrowie skóry i zapobiegają różnym chorobom, w tym nowotworom. Warzywa i owoce o intensywnych kolorach, takie jak jagody, aronia, czarna porzeczka, szpinak, pomidor, burak, marchew czy czerwona papryka, są szczególnie bogate w przeciwutleniacze.

4. Redukcja ryzyka chorób

Regularne spożywanie warzyw i owoców związane jest z redukcją ryzyka wielu chorób, w tym chorób serca, nadciśnienia tętniczego, otyłości, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów nowotworów. Składniki odżywcze obecne w warzywach i owocach wspierają zdrowie układu krążenia, regulują poziom cukru we krwi i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała.

5. W zdrowym ciele zdrowy duch

Oprócz tego, dieta bogata w warzywa może mieć wpływ na nasze samopoczucie psychiczne, poprawiając np. koncentrację i działając korzystnie na układ nerwowy. Dla przykładu, pomidory są dobrym źródłem potasu, natomiast soczewica, ciecierzyca, groch i fasola – cennego magnezu.

6. Zalecenia WHO

WHO zaleca spożywanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie, podzielonych na 5 porcji. Jedną porcję może stanowić szklanka soku. Inaczej będzie wyglądała ich faktyczna spożywana ilość, w przypadku osób będących na diecie wegetariańskiej, a inaczej u wielbicieli mięs. Dlatego bardzo pomocna wydaje się metoda talerza. Jego połowę, przy każdym posiłku, powinny stanowić właśnie warzywa i owoce (z przewagą tych pierwszych).

– Chociaż wiedza na temat zasad zdrowego żywienia wydaje się coraz bardziej powszechna, wciąż mamy przed sobą wiele pracy. Kluczem do zmiany nawyków żywieniowych jest ewolucja, a nie rewolucja. Zaczynajmy małymi krokami. Starajmy się częściej sięgać po warzywa i owoce, szczególnie te polskie. Mamy to szczęście, że w sklepach, czy na lokalnych rynkach znajdziemy całe ich bogactwo. Pilnujmy, aby w naszym koszyku spożywczym zawsze znalazło się dla nich miejsce. W ten sposób łatwiej będzie nam zapewnić sobie 5 zalecanych przez WHO porcji warzyw i owoców dziennie. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, np. jako uzupełnienie drugiego śniadania – mówi dr hab. lek. Dariusz Włodarek, prof. SGGW.

7. Sok – wzbogacenie diety dla zabieganych

Dobrym sposobem na uzupełnienie zalecanej minimalnej ilości warzyw i owoców jest sięgnięcie po porcję soku. Szklanka soku pomidorowego do drugiego śniadania, czy np. z kiszonych buraków w pracy, dostarczy nam nie tylko energii, ale też cennych dla zdrowia składników odżywczych. Może ona stanowić właśnie jedną z takich 5 zalecanych porcji warzyw i owoców, co z pewnością jest dobrą wiadomością dla osób żyjących ciągle w biegu. Eksperci podkreślają, że powinniśmy spożywać minimum 400 g dziennie owoców i warzyw dziennie. Oczywiście jeżeli będziemy jeść ich więcej, przyniesie to dodatkowe korzyści naszemu zdrowiu.

8. Zdrowe nawyki od najmłodszych lat

Jak jeszcze możemy zwiększyć udział warzyw i owoców w naszej diecie? Zadbajmy o przyjemność w jedzeniu oraz różnorodność potraw w diecie. Istnieje bardzo wiele przepisów, które bazują na naszych polskich darach natury. Są one nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i smaczne - pokocha je cała rodzina. Warto również zadbać o to, aby od najmłodszych lat uczyć dzieci włączania warzyw i owoców ich do diety. Prawidłowo kształtowane od najmłodszych lat nawyki żywieniowe, zaowocują właściwymi nawykami w dorosłym życiu, co będzie miało bezpośredni wpływ na zdrowie naszych pociech w przyszłości.

Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak warzywa i owoce wspomagają nasze zdrowie? Sprawdź i zacznij wdrażać je do diety - Portal i.pl