Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kanapka idealna - ser i konfitura z cebuli

Joanna Boroń
Konfitura z cebuli to świetny wynalazek. Nadaje się do wykwintnych kanapeczek (goście na pewno będę chcieli poznać ich sekret) jak i do wielkiej kanapki, którą się pokrzepicie podczas plenerowej wyprawy.
Konfitura z cebuli to świetny wynalazek. Nadaje się do wykwintnych kanapeczek (goście na pewno będę chcieli poznać ich sekret) jak i do wielkiej kanapki, którą się pokrzepicie podczas plenerowej wyprawy. Alla Boroń
Konfitura z cebuli to świetny wynalazek. Nadaje się do wykwintnych kanapeczek (goście na pewno będę chcieli poznać ich sekret) jak i do wielkiej kanapki, którą się pokrzepicie podczas plenerowej wyprawy.

Taka konfitura dobrze wypadnie nie tylko jak tajemniczy składnik kanapki - spokojnie można ja podąć do grillowanego kurczaka, albo grillowanego sera (to wersja dla wegetarian).

Zwykle robi się ją z czerwonej cebuli - moja wersja zakłada, że cebulę wspierają żurawiny, ciemny ocet balsamiczny, sok i skórka z pomarańczy. Specjalnie dla Was przygotowałam wersję z białej cebuli, która pachnie jak najlepsze francuska zupa cebulowa.

Wracając do idealnej kanapki - składa się na nią bagietka posmarowana masłem, rukola, ser pleśniowy typu brie lub camembert i konfitura z cebuli - musicie koniecznie przygotować sobie taką kanapkę.

Według tej samej zasady możecie przygotować również małe kanapeczki.

Konfitura z białej cebuli i tymianku
Składniki
- kilogram cebuli
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, albo białego octu balsamicznego
- 1/3 szklanki wody
- 5 czubatych łyżek cukru
- czubata łyżeczka tymianku
- płatki chilli (do smaku)
- pół szklanki posiekanych złotych rodzynek
- sól (łyżeczka, albo więcej - to kwestia smaku)
- 3 łyżki oliwy do smażenia

Zaczynamy od przygotowania cebuli - obieramy ja , przekrajamy na pół i kroimy na plasterki. Delikatnie solimy, ugniatamy. Na dużej patelni, albo w garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i często mieszając doprowadzamy do stanu gdy cebula się zeszkli.

Dodajemy pozostałe składniki (uważajcie z solą i chilli, bezpieczniej dokończyć przyprawianie gdy konfitura będzie już gotowa). Dusimy pod przykryciem, pilnując by się nie przypaliła. W razie potrzeby możemy dodać nieco wody. Jeśli trzeba doprawiamy - całość powinna być lekko słodka, ostra i aromatyczna.

Konfitura jest gotowa gdy cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Możemy ja przechowywać w lodówce dwa tygodnie. Można też postąpić z nią jak z innymi przetworami, czyli przełożyć do słoiczków i zagotować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!