Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Klops z jajkiem

Redakcja
Przepis Mieczysława Kaczanowskiego z Koszalina.

Składniki:

1 kilogram mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
pół dużej czerstwej bułki,
4 jajka,
duża cebula,
sól, pieprz ziołowy, majeranek,
kilka pasków słoniny lub boczku.

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku, trzy jajka ugotować na twardo. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, surowe jajko, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy. Dokładnie wyrobić.

Uformować podłużny klops z jajkami w środku. Na wierzchu ułożyć paski słoniny lub boczku. Klops ułożyć na brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 - 200 stopni około 1,5 godziny podlewając sosem z brytfanny.

Podawać zimny pokrojony w plastry.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!