Składniki:
1 kilogram mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
pół dużej czerstwej bułki,
4 jajka,
duża cebula,
sól, pieprz ziołowy, majeranek,
kilka pasków słoniny lub boczku.
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, trzy jajka ugotować na twardo. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, surowe jajko, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy. Dokładnie wyrobić.
Uformować podłużny klops z jajkami w środku. Na wierzchu ułożyć paski słoniny lub boczku. Klops ułożyć na brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 - 200 stopni około 1,5 godziny podlewając sosem z brytfanny.
Podawać zimny pokrojony w plastry.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?