Do Koszalina przyjechali z różnych miast Turcji, w ramach programu Erasmus. Do wyboru mieli uczelnie w Rumunii, na Litwie i w Polsce. Wybrali Polskę i dziś mówią, że nie żałują.
Inna kultura, zupełnie inny klimat, no i jedzenie, tak różne od tradycyjnej tureckiej kuchni. Dla młodych ludzi z Turcji pobyt w Polsce okazał się bardzo interesujący. Mówią, że za polską kuchnią generalnie nie przepadają, ale próbowali wszystkich naszych specjałów: pierogów, bigosu, czy schabowych kotletów.
- W Koszalinie najlepsze polskie dania jedliśmy w barze Kluseczka - opowiada Hasan Ajaz.
Po ponad czterech miesiącach tureccy studenci wkrótce wyjadą z Koszalina. W Turcji opowiedzą o polskiej gościnności. I koniecznie dorzucą parę słów o urodzie Polek. Zgodnie przyznają, że będą to ich najpiękniejsze wspomnienia z Polski.
__________________________________________
Gdzie zdaniem tureckich studentów jest najlepszy kebab w Koszalinie? Czym się różni kebab, który jedli u nas od tego, który znają z ojczyzny? Czy mieli czas na zwiedzanie Polski? Jakie kierunki studiowali? O tym wszystkim przeczytasz w środowym, papierowym wydaniu Głosu Koszalińskiego. Teraz Głos Koszaliński możesz kupić w wygodny sposób przez Internet. Kliknij tutaj >>> by wejść na stronę e-głosu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?