Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makarony i kluski - 17 stycznia 2006

Redakcja
Tym razem Robert Makłowicz i Piotr Bikont proponują przepisy na rozmaite kluski, makarony, ale też kopytka, pyzy i knedle.

- Z klusek można by stworzyć całą księgę. My wybraliśmy przepisy, które sami najbardziej lubimy jeść i przyrządzać - mówią słynni smakosze. - Są tu kluski duże, średnie i małe. Pszenne, gryczane i ziemniaczane. Śląskie, włoskie i austro-węgierskie.
A który z trzydziestu przepisów polecają szczególnie?
- Cepeliny - odpowiada Piotr Bikont. - Swoją nazwę biorą od gigantycznych, latających sterowców - zeppelinów. Ale bez wątpienia jest to potrawa dużo starsza niż konstrukcje grafa von Zeppelin. Bardzo podobne kluchy na Podlasiu zwane są kartaczami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!