- Z klusek można by stworzyć całą księgę. My wybraliśmy przepisy, które sami najbardziej lubimy jeść i przyrządzać - mówią słynni smakosze. - Są tu kluski duże, średnie i małe. Pszenne, gryczane i ziemniaczane. Śląskie, włoskie i austro-węgierskie.
A który z trzydziestu przepisów polecają szczególnie?
- Cepeliny - odpowiada Piotr Bikont. - Swoją nazwę biorą od gigantycznych, latających sterowców - zeppelinów. Ale bez wątpienia jest to potrawa dużo starsza niż konstrukcje grafa von Zeppelin. Bardzo podobne kluchy na Podlasiu zwane są kartaczami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?