Spis treści
W tłusty czwartek warto zrobić dla siebie i swoich bliskich domowe pączki. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu i wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak ich smak jest nieporównywalnie lepszy od kupowanych w supermarketach gotowców.
Zobacz również: Jesteś na diecie? Jeden lub dwa pączki w tłusty czwartek ci nie zaszkodzą
Niech nie przerazi cię ich smażenie! Podpowiadamy, jak zrobić to prosto i bezpiecznie, bez strzelającego oleju. Wypróbuj nasz przepis na domowe pączki z różą. Pączki smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zdarza się, że wyciekający z nich dżem w kontakcie z olejem może pryskać, co jest niebezpieczne i może doprowadzić do poparzenia. Jest na to dobry sposób – upiecz pączki bez nadzienia, a dopiero gotowe nadziej za pomocą rękawa cukierniczego.
Zajrzyj do galerii i zobacz, jak zrobić pyszne pączki z różą krok po kroku
Przepis na pączki z różą
Liczba porcji: ok. 36 pączków
Czas wykonania: ok. 2,5 godziny
Składniki:
- 100 g drożdży + łyżka cukru,
- 1 kg mąki pszennej,
- 8 żółtek,
- 6 łyżek cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- szczypta soli,
- 15 dkg masła,
- 3 łyżki spirytusu,
- 2 szklanki mleka,
- 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia,
- szklanka konfitury z dzikiej róży,
- lukier (szklanka cukru pudru, sok z połówki cytryny, dwie łyżki wrzątku).
Zobacz także: Przepis na lukier królewski
Jak zrobić pączki z różą?
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania wszystkich składników, najlepiej, by miały temperaturę pokojową. Następnie w małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem i pozostaw na kilka minut, aż zaczną pracować.
W oddzielnym naczyniu ubij żółtka z cukrem, szczyptą soli oraz wanilią i wlej razem z drożdżami do mąki.
Do masy wlej lekko podgrzane mleko i zacznij wyrabiać ręką. Po kilku minutach stopniowo dodawaj roztopione masło i spirytus.
Całość wyrabiaj minimum 5 min. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Następnie porcjami wałkuj ciasto i wycinaj okrągłe kształty za pomocą szklanki lub foremki.
Smaż pączki w dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.
Nasza rada: olej jest dobrze rozgrzany, gdy po zanurzeniu drewnianej łyżki pojawiają się koło niej „pęcherzyki”.
Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny – jeśli to konieczne, dodaj odrobinę wrzątku.
Dżem przełóż do garnczka i lekko podgrzej, cały czas mieszając, by stał się bardziej płynny.
Pączki nadziewaj dżemem za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec polukruj.
Poznaj przepis na hiszpańskie churros:
Pączki możesz nadziać także kremem czekoladowym, budyniowym, toffi czy powidłami śliwkowymi. Jeśli chcesz, by wyglądały bardziej dekoracyjnie, posyp jeszcze niezastygnięty lukier skórką pomarańczową lub kolorową posypką. Smacznego!
Czytaj także: Ekspresowe pączki drożdżowe na tłusty czwartek. Przepis idealny na karnawał. Specjał poleca Plate by Kate
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Mini pączki z serka wiejskiego. Bardzo prosty i szybki przepis
- Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym. Fenomenalny smakołyk na tłusty czwartek
- Tradycyjne faworki, które zawsze się udają. Poznaj przepis na chrupiące chrusty
- Sprawdzone przepisy na tłusty czwartek i karnawał. Pączki, faworki i pączkoburger
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?