Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na kaszubskim, wigilijnym stole od zawsze królowały ryby,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Pomorze i Kaszuby

Na kaszubskim, wigilijnym stole od zawsze królowały ryby, ale nie tylko. Kolację tradycyjnie rozpoczynała „brzadowy zypa”, czyli zupa z suszonych owoców: jabłek, gruszek i śliwek. Niekiedy dodawało się do niej także suszone grzyby. Zupę brzadową można zabielić śmietaną. Podaje się ją z kluseczkami.
Inna popularna potrawa, kojarzona z kaszubską wigilią, to śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami w mundurkach. Poza tym w kaszubskich domach nie brakuje w święta karpia, wędzonego węgorza, czy pstrąga – tradycyjnie w migdałach. Jedną z charakterystycznych potraw jest flądra w galarecie oraz oczywiście różne rodzaje śledzi, z których najbardziej znane to oczywiście śledzie po kaszubsku. W tym regionie nawet pierogi podaje się z nadzieniem rybnym. Prawdziwym rarytasem jest piernik z marchewki, który piecze się jeszcze w czasie adwentu.
Zobacz, jak przygotować śledzie w śmietanie z jabłkiem.

Zobacz również

Wypadek motocyklisty na Ruczaju. Ogromne korki w tym rejonie Krakowa

Wypadek motocyklisty na Ruczaju. Ogromne korki w tym rejonie Krakowa

Wisła Amp Futbol idzie przez rozgrywki jak burza

Wisła Amp Futbol idzie przez rozgrywki jak burza

Polecamy

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Jeszcze więcej pieniędzy na pogrzeby. Będzie można dostać aż 9 tys. zł

Jeszcze więcej pieniędzy na pogrzeby. Będzie można dostać aż 9 tys. zł

Z wody jeziora Pile w Bornem Sulinowie wydobyto ciało młodego mężczyzny

Z wody jeziora Pile w Bornem Sulinowie wydobyto ciało młodego mężczyzny