Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Ponad 700 osób startowało w Pucharze Polski w sumo w Kielcach [ZDJĘCIA]

Ponad 700 osób startowało w Pucharze Polski w sumo w Kielcach [ZDJĘCIA]

Zderzenie trzech samochodów w Przemyślu [ZDJĘCIA]

Zderzenie trzech samochodów w Przemyślu [ZDJĘCIA]

Polecamy

Bajeczny zakątek niedaleko Warszawy. Nie uwierzysz, jak tam pięknie...

Bajeczny zakątek niedaleko Warszawy. Nie uwierzysz, jak tam pięknie...

Dni Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Koszalinie już wkrótce

NOWE
Dni Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Koszalinie już wkrótce

Skarbówka zatrzymała podrabianą odzież i buty w przesyłkach z Chin

Skarbówka zatrzymała podrabianą odzież i buty w przesyłkach z Chin