Nasze Dobre 2014: Zrazy z dzika "Pod kogutem"

Piotr Jasina piotr.jasina@mediaregionalne.pl
Zraz z dzika to popisowe danie, bardzo lubiane przez gości.
Zraz z dzika to popisowe danie, bardzo lubiane przez gości.
Karczma Polska "Pod Kogutem" to lokal z tradycją, funkcjonujący na rynku już od 11 lat. Sieć pod tym samym szyldem dopełniają restauracje w Świnoujściu, Kliniskach, czy Brzozowie.

Karczma Polska "Pod Kogutem" jest częścią gastronomicznej sieci tworzonej przez The Best Restaurants, całkowicie polską firmę. Rafał Oszczak, menadżer sieci restauracji zapewnia, że to lokal z tradycją, funkcjonujący na rynku już od 11 lat. Wspominaną sieć pod tym samym szyldem dopełniają restauracje w Świnoujściu, Kliniskach, czy Brzozowie. Atutem Karczmy są tradycyjne dania, takie jak Golonka, Kaczka, Zraz Wołowy, strawy mączne własnego wyrobu, Żur Staropolski. Gościom oferowany jest również smalec własnego wyrobu i ogórki kiszone. Tym razem jednak do konkursu Nasze Dobre z Pomorza Karczma zgłosiła Zraz z dzika. Dziczyzna jest ważną częścią dań w karcie jesiennej. Rafał Oszczak podkreśla, że dziczyzna jest mięsem bardzo wysokiej jakości, bardzo zdrowym. Zawiera znacznie mniej tłuszczu niż mięsa zwierząt hodowlanych. A przez to jest mniej kaloryczna. Szefowie kuchni Karczmy pod Kogutem dania z dzika czy też jelenia serwują klientom już od dłuższego czasu. Lokal ma swoich stałych smakoszy dziczyzny. Chętnie spożywają np. schab z dzika z grzybami, który w karcie kryje się pod nazwą "Smaczny i świeży dzik z Białowieży".

Ale wspomniany zraz czy też zawijaniec z dzika jest daniem numer jeden z tej grupy. Sposób przygotowywania mięsa jest diametralnie inny od tradycyjnego zraza. Zamiast cebuli, słoniny i ogórka mamy w środku pyszną pastę z cebuli i boczku. Pamiętajmy jednak, że Karczma Polska "Pod Kogutem" to również tradycyjne trunki (Miodula Staropolska, Śliwowica). To także obiady domowe (dwudaniowe) serwowane po bardzo atrakcyjnych cenach.

Karczma mieści się w centrum miasta. Słuchamy w niej polskiej muzyki. Lokale sieci The Best Restaurants nie tylko koncentrują się na przysmakach rodzimej kuchni. Wystrój restauracji też jest charakterystyczny. Meble rodem z dawnych karczm, drewniane, filary z drewnianych belek, wiejskie i dworskie akcesoria, drewniane figurki, koguty itd. Tak scenografia tworzy bardzo specyficzną atmosferę.

O firmie

The Best Restaurants, do której należy Karczma Polska "Pod Kogutem" jest w pełni polską firmą. Działa w szeroko pojętej branży gastronomicznej. Jej właściciele od 11 lat z sukcesem łączą pasję, wiedzę i doświadczenie, zdobywając uznanie klientów.

- Misja firmy jest bardzo czytelna: chodzi o stworzenie silnej ogólnopolskiej marki oraz spełnienie najwyższych wymagań klientów. Szybkość działania oraz wysoka jakość oferowanych usług - zapewniają właściciele. - Nasza umiejętność otwierania nowych restauracji poparta jest wieloletnim doświadczeniem na rynku. Posiadają bardzo duże zaplecze kadrowe, ponad 300 pracowników o wysokich kwalifikacjach, co czyni ich liderem na rynku zachodniopomorskim.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
DDDD

Jeśli chodzi o szczecińskie restauracje, z całego serca polecam Zielony Melonik. Jedzenie niedrogie, a rozpływa się w ustach-jest boooskie. Polecam!

r
rZETELNE MEDIA pl

dlaczego nie piszecie ,że to wszystko NALEŻY to ZNANEGO wszystkim GOLEMY ?????

Dodaj ogłoszenie