MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są...
fot. Cebolla4/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – chili

Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są papryczki chili. Mają niezliczone odmiany o różnym nasileniu smaku, który pochodzi od kapsaicyny. Dobrze znane jest jej działanie przeciwbólowe. Po chwilowym nasileniu bólu powoduje odczulenie i dezaktywację neuronów czuciowych. Dostarczana regularnie (np. miejscowo na skórę przy bólach mięśni czy stawów albo wewnętrznie przy zespole jelita drażliwego) powoduje „wyłączenie” bólu z jednoczesnym działaniem przeciwzapalnym, które redukuje jego przyczyny. Sprawdzono ją także w neuralgii półpaścowej i cukrzycowe. Kapsaicyna jest też korzystna dla układu krążenia i nerwowego, gdzie pomaga ograniczać zmiany neurodegeneracyjne.

Zobacz również

Upał w Łodzi. Termometry pokażą 33 stopni Celsjusza!

NOWE
Upał w Łodzi. Termometry pokażą 33 stopni Celsjusza!

Maria Targońska. W ruchu. - wystawa w CSW Łaźnia już w ten piątek!

NOWE
Maria Targońska. W ruchu. - wystawa w CSW Łaźnia już w ten piątek!

Polecamy

Koszykarze ze Szczecinka wygrywają w Sopocie [ZDJĘCIA]

Koszykarze ze Szczecinka wygrywają w Sopocie [ZDJĘCIA]

Wypadek na drodze S6. Pojazd Żandarmerii Wojskowej uderzył w bariery [ZDJĘCIA]

Wypadek na drodze S6. Pojazd Żandarmerii Wojskowej uderzył w bariery [ZDJĘCIA]

Matura ustna z polskiego na 0 punktów? To możliwe!

Matura ustna z polskiego na 0 punktów? To możliwe!