3 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Korzeń chrzanu w postaci świeżej lub dopiero co utartej ma...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c7/3f/65a5420e1f841_o_large.jpg)
fot. unpict/Getty Images
Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw
Ostre przyprawy na zdrowie – chrzan
Korzeń chrzanu w postaci świeżej lub dopiero co utartej ma najwięcej pikantnego związku, jakim jest izotiocyjanian allilu. To ten sam, który wspiera ochronę przed rakiem, przy jedzeniu drażni jednak śluzówkę układu oddechowego i pokarmowego. Mowa jest zarówno o chrzanie polskim, jak i chińskim, zwanym wasabi. Ten drugi nie jest praktycznie dostępny w naszym kraju, a sprzedawane produkty to zwykły chrzan z zielonym barwnikiem i ew. domieszką wasabi. Rodzimy produkt jest jednak równie zdrowy, a może nawet lepszy, bo możemy jeść go po przygotowaniu w domu.