Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

Zmiany w powiecie sieradzkim! Nowy wicestarosta i przewodniczący Rady Powiatu! FOTO

Zmiany w powiecie sieradzkim! Nowy wicestarosta i przewodniczący Rady Powiatu! FOTO

Pierwsza sesja w Pawłowie. Ślubowanie radnych i wójta. Pierwsze wybory [WIDEO]

NOWE
Pierwsza sesja w Pawłowie. Ślubowanie radnych i wójta. Pierwsze wybory [WIDEO]

Polecamy

Jak odstraszyć ptaki z ogrodu? Sprawdź nietypowy trik z płytami CD

Jak odstraszyć ptaki z ogrodu? Sprawdź nietypowy trik z płytami CD

Odinstaluj League of Legends! Klient gry zagraża twojemu bezpieczeństwu

Odinstaluj League of Legends! Klient gry zagraża twojemu bezpieczeństwu

"Krótka piłka": Ekstraklasa śmiechu warta. Dlaczego nikt nie nadaje się do pucharów?

O TYM SIĘ MÓWI
"Krótka piłka": Ekstraklasa śmiechu warta. Dlaczego nikt nie nadaje się do pucharów?