Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Parszywa dwunastka. Najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Sprawdź! [LISTA] 9.11.2022

OPRAC.:
Mariusz Rodziewicz
Mariusz Rodziewicz
Warzywa i owoce toksyczne? Nie należy ich jeść?! Przecież to najzdrowsza część codziennej diety - dla organizmu to źródło witamin i składników mineralnych. Tak, to prawda, ale w procesie produkcji mogą być narażone na działanie szkodliwych pestycydów. EWG (Europejska Wspólnota Gospodarcza) każdego roku publikuje listę najbardziej szkodliwych owoców i warzyw. Sprawdź tę listę na kolejnych slajdach >>>
Warzywa i owoce toksyczne? Nie należy ich jeść?! Przecież to najzdrowsza część codziennej diety - dla organizmu to źródło witamin i składników mineralnych. Tak, to prawda, ale w procesie produkcji mogą być narażone na działanie szkodliwych pestycydów. EWG (Europejska Wspólnota Gospodarcza) każdego roku publikuje listę najbardziej szkodliwych owoców i warzyw. Sprawdź tę listę na kolejnych slajdach >>>
Warzywa i owoce toksyczne? Nie należy ich jeść?! Przecież to najzdrowsza część codziennej diety - dla organizmu to źródło witamin i składników mineralnych. Tak, to prawda, ale w procesie produkcji mogą być narażone na działanie szkodliwych pestycydów. Amerykańska organizacja EWG (Environmental Working Group) każdego roku publikuje listę najbardziej szkodliwych owoców i warzyw. Sprawdź tę listę!

Amerykańska organizacja EWG propaguje zdrowy tryb życia. Każdego roku przygotowuje raport na temat produktów spożywczych dostępnych w sklepach i ich odziaływaniu na nasze zdrowie. Często skupiają się na najpopularniejszych produktach żywnościowych, w tym na tych najmniej przetworzonych, a do takich należą owoce i warzywa. Badane są pod kątem zawartości pestycydów, które są stosowane na etapie wzrostu owoców i warzyw, chronią je przed szkodnikami, a potem także są pomocne przy przechowywaniu zbiorów.

No i okazało się, że tak popularna w Polsce truskawka znalazła się na pierwszym miejscu tzw. Parszywej Dwunastki, czyli wśród najbardziej toksycznych owoców i warzyw. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.

- Zawsze warto jeść owoce i warzywa, ale najlepiej wybierać te organiczne. Jeśli nie możemy kupić ekologicznych produktów, wybierajmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie, które cechują się najniższą zawartością pestycydów - przyznała cytowana w różnych mediach na całym świecie Sonya Linder, analityk EWG.

Warto też pamiętać o dokładnym myciu owoców i warzyw bezpośrednio przed spożyciem.

Tak wygląda ranking najbardziej toksycznych owoców i warzyw dostępnych w sklepach i na targowiskach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera